SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/019 | Herman Ottó utca 2.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. ápr. 19.


minap.hu

    „HETVEN ÉVE A GASZTRONÓMIAI ÉS KERESKEDELMI KULTÚRA SZOLGÁLATÁBAN”

    Jubileumát ünnepelte a Szentpáli, a turizmus-, vendéglátás- és kereskedelemágazat nívós szakképző iskolája.

    „HETVEN ÉVE A GASZTRONÓMIAI ÉS KERESKEDELMI KULTÚRA SZOLGÁLATÁBAN”

    Különleges gálaműsor keretében tartotta meg 70 éves jubileumi ünnepségét a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskolája április 18-án délután, aulájában. A prózai és zenei produkciókkal a jelenlegi diákok, tanárok, az intézmény alkalmazottai és művészek emelték a program fényét, hogy megmutassák, mennyire fontos számukra az iskola közössége és a hagyományok ápolása. 

    A műsorban részt vettek a sikeres öregdiákok is, akik példaként szolgálnak a jelenlegi tanulóknak a karrierépítésben. Pódiumbeszélgetés keretében közelebbről is megismerhette őket az ünneplő vendégsereg, ahol a nyugdíjas tanárok szintén felidézték egykori munkahelyükhöz kötődő emlékeiket. 

    Meghatározó a régióban

    - Lényeges egy iskola esetében, hogy a hagyományaira, tradícióira építkezzen. Ugyanis ez a 70 év már sok eredményt hozott, amire most lehet alapozni – nyilatkozta Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzés Centrum kancellárja a Miskolc Televíziónak. - Jelenleg a megújult szakképzés rendszerében azok a területek, amelyeket itt tanulhatnak a diákok, nagyon fontosak a régióban. A turizmus és vendéglátás a legnépszerűbb szakmák közé tartozik. Ez az egyik olyan szakképzés, amire a legtöbb a jelentkező. Itt és most a megújult iskolaépületében és a nagyon felkészült tanári karával ennek az ágazatnak a legjobb minőségű képzését adja a Szentpáli a régióban. Ezt az elmúlt időszak versenyeredményei is igazolják – fejtette ki.

     Gyakorlatias, duális képzés

    - Iskolánk a turizmus- és vendéglátáságazat mellett a kereskedelemágazatban nyújt továbbtanulási lehetőséget mind a középfokú beiskolázás terén, mind az érettségi utáni képzésnél, mind a felnőttképzés tekintetében – ismertette Szabóné Trum Tünde, az iskola igazgatója a Miskolc Televíziónak. 

    Tudatta, hogy a Szentpáli létszáma az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett, hiszen kedvelt iskoláról van szó, amit folyamatos megújulásának, innovációinak is köszönhet. Ebben az évben ez 880 fő, aminek majdnem 20 százaléka a felnőttek képzését teszi ki. Az intézményben technikus és szakképző iskolai képzés működik nappali rendszerben. A turizmus- és vendéglátáságazatban hat képzési típusban lehet részt venni, a kereskedelemágazatban pedig egyben. 

    Megtudtuk, hogy az új képzési rendszer lehetővé teszi a duális képzést, amely a Szentpáli esetében nagy múltra tekint vissza. Ugyanis a diákok mindig külső partnereknél, vállalkozásoknál teljesítették a szakmai gyakorlatot. Jelenleg a turizmus és vendéglátás terén 40, a kereskedelmiágazatban 10 duális partnerrel áll az intézmény kapcsolatban. Az iskola tanüzeméből, az Otthon Étteremből pedig a Miskolci Szakképzési Centrum négy duális partnerrel közösen létrehozta Miskolci Gasztro Centrum néven az ágazati képzőközpontot, amelyet 2021-ben adtak át. 

    Megnyitó beszédében felidézte az intézmény múltját is, amely elmondása szerint 70 éve a gasztronómiai és a kereskedelmi kultúra szolgálatában áll. 1954-ben a Belkereskedelmi Minisztérium szakmai irányításával kezdte meg működését a Szentpáli jogelődje, a Miskolci Kereskedelmi Tanulóiskola. 1969-ben az iskola a Csengey Gusztáv utcai épületébe költözött, ahol a diáklétszám közel kétezer fősre növekedett, így egy-két éven belül két műszakos tanítási rendet vezettek be. 1994-től 40 szakmunkásképző és 10 szakközépiskolai osztály működött az iskolában - tudtuk meg.

    1997-ben az akkori igazgató javaslatára vette fel az intézmény Szentpáli István közgazdász, jogász, országgyűlési képviselő nevét, aki Miskolc polgármestere, a Miskolci Kereskedelmi és Iparkamara titkára és a helyi közép kereskedelmi iskola tanára volt. 2002-ben költözött a Szentpáli szakképző iskola a jelenlegi helyére, a Herman Ottó utca 2. szám alá. Az épületet 2023-ban felújították a 21. századi szakképző intézményfejlesztési program keretében. 2024. januárjában a tantermeket is korszerűsítették – sorolta. 

    „Nagy-Miskolc” szülötte

    „Amikor Miskolcon a turizmus és vendéglátás kiváló szakembereivel beszélgetek, akkor hamar kiderül, hogy az illető korábban a Szentpáliba, vagy annak elődjébe járt. Ezért gondolom azt, hogy ennek az iskolának kisugárzása van, amely már nagyszerű eredményeket ért el és szép jövő előtt áll” – mondta köszöntőjében Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. 

    Hozzátette, hogy Szentpáli István - akit a béke csillagának is hívtak – nevéhez fűződik „Nagy-Miskolc” létrejötte 1945-ben, amikor Diósgyőr, Hejőcsaba és Görömböly városrészeket, azaz a Vasgyárban dolgozók teljes lakosságát a központhoz csatolták. A kis kereskedő városból ekkor lett kétszázezres iparváros, ahol igény mutatkozott arra, hogy turizmus, vendéglátás és kereskedelemágazatban is alakuljon egy iskola. 

    Megszeretteti a szakmát

    Végül a Szentpális életérzésről egy szakácsnak készülő diák így vallott: - A Szentpálinak nagyon jó a szellemisége. Már három éve itt tanulok és sok barátra leltem. A tanárok között is akadnak bőven olyanok, akik nyitott szívűek és azt szeretnék, hogy jól megtanuljuk és megszeressük a szakmánkat – osztotta meg televíziós stábunkkal Asztalos Dániel, a Szentpáli szakképző iskola 11. évfolyamos szakács szaktechnikus tanulója. – Számos versenyre is eljutottam. A legutóbbi Szolnokon volt, a Pelikán Kupa, ahol második helyezést értem el. Most kezdtem el a szakmai gyakorlatomat Edelényben a Templomkerti Kisvendéglőben, ami egészen novemberig fog tartani. Ez alapján már most úgy érzem, hogy akár tíz év múlva is el tudom képzelni magam ebben a szakmában – árulta el. 

     

    forrás: https://minap.hu/cikk/hetven-eve-gasztronomiai-es-kereskedelmi-kultura-szolgalataban

    Forrás: Minap Online

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Tájékoztatás rendkívüli felvételi eljárásról

    Tájékoztatás rendkívüli felvételi eljárásról

    Tájékoztatjuk a kedves diákokat és szülőket, hogy iskolánk a 2024. május 06 - május 22. közötti időszakban rendkívüli felvételi eljárást tart.

    2024. máj. 6.


    Igazgatóság

    Jogorvoslati kérelem

    Jogorvoslati kérelem

    Tisztelt Szülő/Gondviselő! Felhívjuk a figyelmét, hogy a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 37. § (1) bekezdése alapján a középfokú iskolába történő jelentkezés elutasítása esetén a döntés ellen jogorvoslattal élhet.

    2024. ápr. 26.


    Igazgatóság

    Egyeztetett felvételi jegyzék 2024/2025 tanévre

    Egyeztetett felvételi jegyzék 2024/2025 tanévre

    Kedves Szülők és Tanulók! Az alábbi linkeken elérhető az egyeztetett felvételi jegyzék, melyet a tanulók jelentkezései és az egyes iskolák rangsorai alapján az Oktatási Hivatal készített el.

    2024. ápr. 26.


    Igazgatóság


    Partnereink

    SZC logo

    Miskolci Szakképzési Centrum


    Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

    Herman Ottó utca 2.

    Telefon: +36-46-508-252

    E-mail: titkarsag_szentpali@miskolci-szc.hu

    OM azonosító: 203060/019

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


    2024Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola