SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/019 | Herman Ottó utca 2.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2021. okt. 11.


Igazgatóság

    Szakács verseny 2021

    Megszületett a győztes — kihirdették az OMÉK-on a szakácstanulók versenyének nyertesét

    Szakács verseny 2021

    Megszületett a győztes — kihirdették az OMÉK-on a szakácstanulók versenyének nyertesét

    A tavaszi felhívás után, az új tanév kezdetén ismét meghirdette a SVÉT a Magyar Konyha magazinnal, az Agrármarketing Centrummal és az Agrárminisztériummal közösen a szakácstanulók országos versenyét. A döntő izgalmas megmérettetésként zajlott október 8-án és 9-én, az OMÉK-on felépített versenystandon. Az izgalmakkal teli főzés során igaz, csak egy győztest lehetett kihirdetni, de szívből gondoljuk, hogy minden fiatal nyert, aki jelentkezett a felhívásra.

    Az eseményról készült videoanyag

     

     

    Az előzményekről

    A versenyzők összesen két fordulóban mérettettek meg. Az elsőben gasztronómiai esszét készítettek és négy környékbeli termelőről kutatási anyagot dolgoztak ki. Ezen kívül minden csapat a saját iskolájában elkészítette az elő- és főételét. Ezek fotóival, és a recept leírásával indultak a versenyen. Az országból összesen 9 iskola állított össze csapatot, közülük a zsűri értékelése alapján 6 iskola diákjai jutottak be a második fordulóba.

    A döntőben a versenyzőknek 240 perc állt rendelkezésükre, hogy az előzőleg papíron beküldött ételeket helyben, élőben elkészítsék. Felkészítő tanáraik jelen lehettek a versenyen, ám nem nyúlhattak az ételekhez, csak szóban segíthették a végtelen izgalomban lévő diákokat. 

     

    A zsűri tagjai

    ✘ Pesti István, Michelin csillagos séf (Platán Restaurant & Café, Platán Gourmet Étterem és Udvarház) a zsűri elnöke 

    ✘ Thür Ádám (Ikon Restaurant Debrecen) zsűritag

    ✘ Gyurik Gábor (Viator Apátsági Étterem és Borbár, Pannonhalma) zsűritag

    ✘ Jónás Gábor (Rosinante Fogadó, Szigetmonostor) zsűritag

    ✘ Bodnár Gábor (Panificio Il Basilico, Szentendre) zsűritag

    ✘ André Péter (ügyvezető, Agrármarketing Centrum) zsűritag

     

    A döntősök

    ♨︎ Heves Megyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola, Eger

    ♨︎ Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

    ♨︎ Siófoki SZC Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium

    ♨︎ Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola

    ♨︎ Tolna Megyei SZC Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium, Tamási

    ♨︎ Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Technikum

     

    A döntő

    A döntő az OMÉK-on felépített versenystandon zajlott. A végső megmérettetésre bekerült 6 csapat osztásban mutatta be versenymunkáját. Október 8-án, pénteken Székesfehérvár, Siófok és Tamási fiataljai sürögtek-forogtak a konyhán, október 9-én, szombaton pedig az egri, a miskolci és a zalaegerszegi szakácstanulók készítették el menüjüket.

    A fiatalok tele voltak izgalommal, leplezni sem tudták volna, mennyire érezték, hogy az utolsó küzdelemnek tétje van. És bár a zsűri tagjai folyamatosan nyugtatták a fiatalokat, de csak az idő múlása volt gyógyír a sok remegő kézre. Az ételek persze főttek és időre el is készültek. Voltak diákok, akik meglehetősen magabiztosan készítették a bonyolult, több részből álló versenymunkát és akadtak olyanok is, akiket picit többet kellett terelgetni. A 240 perc azonban mindenkire vonatkozott, utána pedig 2x10 percük volt a fiataloknak az előétel és a főétel tálalására. Nehezítő tényező volt, hogy mindkét fogásból 8-8 tányért kellett tálalniuk, így a verseny ezen fázisa okozott némi adrenalinszint-emelkedést nemcsak a versenyzőkben, hanem felkészítő tanárokban is. A verseny persze tökéletes leképezése volt egy étterem ebéd- vagy vacsoraidőszakának, amikor több vendéget egyszerre, egy időben kell kiszolgálni és számukra tökéletes ételt készíteni. A diákok a jelenlegi tudásukhoz és tapasztalatukhoz mérten abszolút állták a sarat és kisebb terelgető támogatással teljesítették a rájuk rótt feladatot.

     

     

    A zsűrizés

    A szakmai zsűri több szempontot figyelembe véve értékelte az alkotásokat. Nemcsak az ételeket pontozták a kóstolás után, hanem az előtte lévő 4 óra munkát és a főzés mellett elengedhetetlen higiéniai és tisztasági szabályok betartását is. Egyszóval mindent, ami majdani felnőtt életükben munkájuk során is meghatározza majd annak a konyhának a működését, ahol dolgozni fognak.

    Eredményhirdetés

    A zsűri a 6 iskola versenymunkáinak kóstolása után félrevonult és hosszas egyeztetés után született meg a végeredmény. A 2021-es folkTREND! szakácsverseny —  amelyen a hazai szakképző iskolák szakácstanulói vehettek részt — rangsora a következő lett ↓↓↓

     

    1. Siófoki SZC Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium

    2. Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

    3. Heves Megyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola, Eger

    4. Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola

    4. Tolna Megyei SZC Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium, Tamási

    4. Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Technikum

     

    A díjazás

    A versenyről nemcsak a dobogósok távozhattak ajándékkal. Minden diák, aki eljött, dolgozott és plusz tudásra, tapasztalatra tett szert, értékes ajándékkal tért haza. A versenyszervezők jóvoltából olyan eszközöket kaptak, amelyek akár teljes pályájukon elkísérhetik őket. A különleges damaszk acélból készült kések reméljük, hű társaik lesznek majd a munkájuk során a verseny résztvevőinek. A dobogósok pedig a késkészleteken kívül egyéb jutalomban is részesültek ↓↓↓

     

    I. helyezett — Siófoki SZC Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium

    500 000 Ft értékben konyhai felszerelés az iskola részére
    150 000 - 150 000 Ft értékben késkészlet a csapattagok részére
    200 000 Ft értékben ajándékutalvány a szakmai felkészítő tanár részére 

     

    II. helyezett — Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

    300 000 Ft értékben konyhai felszerelés az iskola részére
    100 000 - 100 000 Ft értékben késkészlet a csapattagok részére
    150 000 Ft értékben ajándékutalvány a szakmai felkészítő tanár részére 

     

    III. helyezett — Heves Megyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola, Eger

    200 000 Ft értékben konyhai felszerelés az iskola részére
    50 000 - 50 000 Ft értékben késkészlet a csapattagok részére
    100 000 Ft értékben ajándékutalvány a szakmai felkészítő tanár részére 

     

    Szívből gratulálunk az eredményekhez minden iskolának és minden versenyzőnek! Az iskoláknak lelkes, motivált és tehetséges diákokat kívánunk, a versenyzőknek pedig azt, hogy váltsák valóra legmerészebb álmaikat, legyenek sikeresek és érjék el a legnagyobb elismeréseket szakmájukban!

     

    Fotó: zip’s Design Studio

    Forrás: svet magazin

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Pályaalkalmassági mérés !

    Pályaalkalmassági mérés !

    Értesítjük az iskolába felvételiző nyolcadikos diákokat és a tisztelt szülőket, hogy a dátumra kattintva tájékozódhatnak a pályaalkalmassági mérés beosztásának időpontjáról.

    2024. febr. 27.


    Igazgatóság

    XI. Illéssy Gaszto Kupa verseny

    XI. Illéssy Gaszto Kupa verseny

    A december 01-02-03.-án megrendezett XI. Illéssy Gaszto Kupa versenyen iskolánk tanulói kiemelkedő eredményt értek el.

    2023. dec. 4.


    Igazgatóság

    KADÉTOKAT AVATOTT AZ ISTVÁN NÁDOR BORLOVAGREND

    KADÉTOKAT AVATOTT AZ ISTVÁN NÁDOR BORLOVAGREND

    Borkadétok avatása...

    2023. dec. 4.


    minap.hu


    Partnereink

    SZC logo

    Miskolci Szakképzési Centrum


    Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

    Herman Ottó utca 2.

    Telefon: +36-46-508-252

    E-mail: titkarsag_szentpali@miskolci-szc.hu

    OM azonosító: 203060/019

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


    2024Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola