SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/019 | Herman Ottó utca 2.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Pincér - vendégtéri szakember

Pincér - vendégtéri szakember illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, szervezőkészség, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
  • figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
  • ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
  • felveszi a rendelést;
  • felszolgál, a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
  • barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
  • figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
  • megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt;
  • kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

SZAKKÉPZŐ ISKOLA

3 éves szakképző iskolai képzés

Szakmai oktatás ágazata

Szakképzettség kimenete 

Tanulmányi területet jelölő egyedi kód

Turizmus-vendéglátás

Cukrász

0002

Turizmus-vendéglátás

Pincér-vendégtéri szakember

Turizmus-vendéglátás

Szakács

Kereskedelem

Kereskedelmi értékesítő

0003

 

A középfokú felvételi eljárásának rendje

 

Szakképző iskola – 3 évfolyam

A szakképző iskolai képzések, melyek időtartama 3 év, piacképes szakma megszerzésével zárulnak. A végzett fiatalok számára nyitott az út további szakmák, valamint érettségi megszerzésére, és a munkaerő-piacon való elhelyezkedésre.

Felvételi eljárás rendje

Az intézmény a szakképző iskolai felvételi kérelmekről a tanulmányi eredmények alapján, valamint a foglalkozásegészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálatok eredménye alapján dönt.

Hozott pontok számítása (maximum 100 pont)

Az általános iskola 7. év végi és 8. félévi

  • irodalom
  • magyar nyelvtan (magyar nyelv és irodalom tantárgy esetén a jegy kétszerese)
  • matematika
  • idegen nyelv
  • történelem

tantárgyak osztályzatára adott pontszám (max. 5 x 5 = 25 pont). Így évfolyamonként maximum 25 pont szerezhető, összesen 50 pont, majd az így kapott pontszámot megkétszerezzük (összesen 100 pont). Elégtelen osztályzat 0 pont.

Azon tanulók esetében, akik a 8. évfolyamon félévkor elégtelen osztályzattal rendelkeznek, az iskola dönthet úgy is, hogy felvételi kérelmük elutasításra kerül, vagy a pontszámuktól függetlenül a rangsor végére kerülnek. A döntést – a jelentkezők számának figyelembevételével – az igazgató hozza meg.

 

Felvételi rangsor megállapítása:

A rangsort a pontszám alapján állítjuk össze.

A rangsoroláskor az azonos pontszámot elérő tanulók közül előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót.

 

Az oktatás sajátos jellemzőinek megadása

Szakképző iskola:

  • A szakképző iskolában szakemberképzés folyik.
  • Először ágazatot választasz, amivel 1 évig ismerkedsz.
  • 9. évfolyam után történik a szakmaválasztás.
  • 2 évig tanulhatod a szakmát, elsősorban vállalati körülmények között, duális képzés keretében.
  • 9. évfolyam után még a technikummal átjárható rendszer.
  • Általános szakképzési ösztöndíjat kapsz 1 évig.
  • Az ösztöndíjat a szakképzési munkaszerződés váltja fel, vagyis a tanulás mellett már lesz jövedelmed.

 

A tanulmányi területen oktatott idegen nyelv(ek) megadása

  • angol nyelv
  • német nyelv

A sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók fogadásának megadása

Amennyiben az SNI-s tanulónak valamelyik felvételi tárgyból nincs osztályzata, abban az esetben pontszámát a nem SNI-s tanulók maximális pontszámához viszonyítva, arányosítás útján állapítjuk meg.

A tanulmányi területekre benyújtott felvételi kérelmek rangsorolásának szempontjai

A rangsort a pontszám alapján állítjuk össze.

A rangsoroláskor az azonos pontszámot elérő tanulók közül előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót.

 

A tanulmányi terület további felvétel feltételei

Eredményes foglalkozásegészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálatok.

 

 

Az érdeklődők tájékozódási lehetőségei

 

Nyílt Nap(ok):  2020. november 12.

 

A megújult szakmaleírásokat tartalmazó Tájékoztató füzet az alapszakmákról elérhetősége: 

https://ikk.hu/hirek/megjelent-az-uj-szakmafuzet

 

Karriertervező kiadványunk elérhető honlapunkon: 

https://www.miskolci-szc.hu/

 

 


Partnereink

SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum


Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

Herman Ottó utca 2.

Telefon: +36-46-508-252

E-mail: titkarsag_szentpali@miskolci-szc.hu

OM azonosító: 203060/019

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


2024Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola