SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/019 | Herman Ottó utca 2.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Szakács szaktechnikus

Szakács szaktechnikus illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács szaktechnikus a vendéglátóipar termelési és irányítási területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán az egység vezetéséért felelős szakember, magas szaktudással. Közép- és felsővezetői feladatokat lát el olyan munkakörökben is, mint például a főszakácshelyettes, főszakács, generál főszakács, élelmezésvezető helyettes, élelmezésvezető. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítése mellett kulináris élményt is nyújt. A szakács szaktechnikus a különböző rendezvények fő koordinátora a catering tekintetében. Szaktudásával segíti, irányítja a zökkenőmentes és a vendégek megelégedését célzó munkavégzést.

A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés és a logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, a szakma jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, empátia, szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség. 

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • vezető szakács helyettes pozícióban végrehajtja, illetve végrehajtatja a meghatározott feladatokat;
  • vezetőszakács pozícióban végrehajtatja az általa meghatározott feladatokat és ellenőrzi is azokat;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket felügyel, szükség esetén korrigáltat;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva, áruátvételt végez vagy ellenőriz, szakosított áruraktározást ellenőriz;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • irányítja és összehangolja a segédszemélyzet munkáját;
  • megérti és felhasználja a technológiai műveletek idegennyelvű leírásait.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

TECHNIKUM

2 éves technikumi képzés

Szakmai oktatás ágazata

Tanulmányi területet jelölő egyedi kód

Turizmus-vendéglátás

0001

 

Sikeres ágazati alapvizsgát követően az ágazat lehetséges, választható szakképzettség kimenete:

Turizmus-vendéglátás: 

  • Cukrász szaktechnikus
  • Szakács szaktechnikus
  • Vendégtéri szaktechnikus

  A középfokú felvételi eljárásának rendje

Technikum – 5 évfolyam

A turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzései érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárulnak. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a felsőoktatásban való továbbtanulásra, középfokú szakirányú tanulmányok folytatására, valamint a munkaerő-piacon való elhelyezkedésre.

Felvételi eljárás rendje

Az intézmény a technikumi felvételi kérelmekről a tanulmányi eredmények és a központi írásbeli vizsga pontszámai, valamint a foglalkozásegészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálatok eredménye alapján dönt.

  1. Hozott pontok számítása (maximum 50 pont)

Az általános iskola 7. év végi és 8. félévi

  • irodalom
  • magyar nyelvtan (magyar nyelv és irodalom tantárgy esetén a jegy kétszerese)
  • matematika
  • idegen nyelv
  • történelem

tantárgyak osztályzatára adott pontszám (max. 5 x 5 = 25 pont). Így évfolyamonként maximum 25 pont szerezhető, összesen 50 pont. Elégtelen osztályzat 0 pont.

  1. Szerzett pontok (maximum 50 pont)

                Központi írásbeli (maximum 100 pont felezve)

  • magyar nyelvi kompetencia: max. 50 pont / 2 = 25 pont
  • matematika kompetencia: max. 50 pont / 2 = 25 pont

A központi írásbeli vizsga eredményeit tartalmazó értékelő lap másolatát minden esetben kérjük a jelentkezési laphoz csatolni.

A végső eredményt a hozott és a szerzett pontok összege adja (max: 100 pont).

Azon tanulók esetében, akik a 8. évfolyamon félévkor elégtelen osztályzattal rendelkeznek, az iskola dönthet úgy is, hogy felvételi kérelmük elutasításra kerül, vagy a pontszámuktól függetlenül a rangsor végére kerülnek. A döntést – a jelentkezők számának figyelembevételével – az igazgató hozza meg.

 

Felvételi rangsor megállapítása:

A rangsort a pontszám alapján állítjuk össze.

A rangsoroláskor az azonos pontszámot elérő tanulók közül előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót.

 

Az oktatás sajátos jellemzőinek megadása

Technikus képzés:

  • Először ágazatot választasz, amivel 2 évig ismerkedsz.
  • A technikumban 10. évfolyam után történik a szakmaválasztás.
  • Matematikából, magyarból, történelemből, valamint egy idegen nyelvből ugyanaz a tananyagtartalom, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás, előrehozott érettségi lehetőséggel.
  • A nyelvvizsga megszerzésére van mód – hasonlóan a gimnáziumhoz –, de itt egy nyelvet kell kötelezően tanulni.
  • Nem kell ötödik érettségi tantárgyat választani, mivel a szakmai vizsga lesz az ötödik érettségi tantárgy.
  • A technikusi vizsga emelt szintű szakmai érettségi tantárgynak számít.
  • Az 5. év elvégzése után egyszerre kapsz érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet.
  • Úgy lehetsz középiskolás, hogy kapsz ösztöndíjat, duális képzés esetén pedig munkaszerződést ajánl a vállalat, vagyis jövedelmed lesz.
  • Emelt szintű oktatás idegen nyelv tantárgyból.
  • Emelt óraszám szakmai tantárgyakból, szakmai informatikából, magyar nyelv és irodalomból, matematikából

 

A tanulmányi területen oktatott idegen nyelv(ek) megadása

  • angol nyelv
  • német nyelv

A sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók fogadásának megadása

Amennyiben az SNI-s tanulónak valamelyik felvételi tárgyból nincs osztályzata, abban az esetben pontszámát a nem SNI-s tanulók maximális pontszámához viszonyítva, arányosítás útján állapítjuk meg.

A tanulmányi területekre benyújtott felvételi kérelmek rangsorolásának szempontjai

A rangsort a pontszám alapján állítjuk össze.

A rangsoroláskor az azonos pontszámot elérő tanulók közül előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót.

 

A tanulmányi terület további felvétel feltételei

Eredményes foglalkozásegészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálatok.

  

Az érdeklődők tájékozódási lehetőségei

 

Nyílt Nap(ok):  2020. november 12.

 

A megújult szakmaleírásokat tartalmazó Tájékoztató füzet az alapszakmákról elérhetősége: 

https://ikk.hu/hirek/megjelent-az-uj-szakmafuzet

 

Karriertervező kiadványunk elérhető honlapunkon: 

https://www.miskolci-szc.hu/


Partnereink

SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum


Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

Herman Ottó utca 2.

Telefon: +36-46-508-252

E-mail: titkarsag_szentpali@miskolci-szc.hu

OM azonosító: 203060/019

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


2024Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola