SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/019 | Herman Ottó utca 2.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. nov. 9.


minap.hu

    ÚJRAÉLED A LEGENDÁS OTTHON ÉTTEREM

    A kultikus vendéglátóhely a turizmus-vendéglátás területének ágazati képzőközpontjaként üzemel a jövőben.

    ÚJRAÉLED A LEGENDÁS OTTHON ÉTTEREM

    ÚJRAÉLED A LEGENDÁS OTTHON ÉTTEREM

    Tajthy Ákos

    1. november 08. szerda 16:46

    Utoljára módosítva

    1. november 09. csütörtök 06:42

    A kultikus vendéglátóhely a turizmus-vendéglátás területének ágazati képzőközpontjaként üzemel a jövőben.

    Miskolci Gasztro Centrum néven nyitott újra a Kilián városrész egykori legendás vendéglátója, az Otthon Étterem. Az elmúlt hónapokban teljesen megújult épületet szerdán adták át hivatalosan. A mintegy 310 millió forintos beruházásnak köszönhetően nemcsak újranyitott az egység, amely jó ideje üresen állt, hanem újra oktatóhelyként is funkcionál majd.

    Az átadón jelen volt Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár is, aki úgy fogalmazott, a szakképzés amellett, hogy minőségi munkaerőt ad a gazdaságnak, olyan munkához juttatja a tanulókat, amely felnőttkorban megélhetést ad, és lehetőséget biztosít arra, hogy helyben, a saját környezetükben tudjanak boldogulni, akár családot alapítani.

    - Az ágazati képzőközpontok célja, hogy hogy a diákok szert tehessenek arra a tudásra, amelyet a vállalatok igényelnek, és akár olyan eszközökkel tanuljanak, amelyekkel a cégek is dolgoznak. Mindezt azért, hogy a valós, gyakorlati életben felkészülten vegyenek részt a vállalatok életében – hangsúlyozta.

     

    Fontos mérföldkő

    Az eseményen jelen volt Kiss János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője is, aki kijelentette: a magyar szakképzés igazi útja az, hogy a kormánnyal megteremtsék a lehetőséget arra: a magyar fiatalok ne csak tankönyvekből ismerjék meg a vendéglátás kultúráját, sokkal könnyebb a tapasztalatok mentén tanulni.

    Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, a vármegye gazdasága sincs könnyű helyzetben, gazdasági visszaesés tapasztalható az ipar és a vendéglátás területén is. Ennek ellenére a méréseik és a vállalatok jelzése szerint folyamatos a kereslet a szakképzett munkaerő iránt - tette hozzá.

    - A kamara feladatrendszerében a szakképzés fejlesztése, támogatása és segítése kiemelt fontosságú. Mérföldkőnek nevezte a most átadott intézmény létrejöttét, és reményét fejezte ki, hogy az több ágazati képzőközpont számára is példaként szolgálhat – tette hozzá.

    Lehetőséget teremt

    Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ágazati képzőközpont beindításával új életre kél a városrészben sokak által a mai napig is hiányolt otthon étterem. Kiemelte, a központ elsősorban a szakmai oktatást fogja szolgálni.

    - A hazai szakképzés igazi útja az, hogy a fiatalok számára megteremjük annak lehetőségét, hogy ne csupán a tankönyvekből tanulhassák meg a szakmát, hanem pontosan olyan körülmények között, amiben később dolgozni is fognak. Ez a tanulók, de az ágazatban dolgozó vállalkozások érdeke is – tette hozzá.

    Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja hosszas prezentációban ismertette az ágazati központok működését, valamint azt is, hogy milyen szerepet fognak ezek betölteni a duális képzésben. „A projekt mintegy 310 millió forintból jött létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) részeként, az Európai Unió támogatásával. A fejlesztés során nyolcszázhetven négyzetméter újult meg, emellett korszerű konyhaberendezéseket és új bútorzatot szereztek be” - ismertette.

    Kívülről is megújult. Fotó: Juhász Ákos

    Az első fecske

    Elhangzott, a Miskolci Gasztro Centrum a Miskolci Szakképzési Centrum első ágazati képzőközpontja, feladata a szakirányú oktatás szervezése és megvalósítása, a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása. A szakképzési centrum mellett alapító tag az Avalon Park Kft., a Zip Brewhouse Kft., a Calimbra Hotel tulajdonosai és a Végállomás Éttermet működtető vállalkozás is  - írták.  Az étteremben a tanulók és oktatók által elkészített ételeket fogják felszolgálni, elsőként a cukrászda nyit meg, azt követi majd az étterem, naponta megújuló menüsorral, így a komplexum ismét a városrész életének kiemelt helyszíne lehet majd.

    A Kilián-Észak bérházait 1958-ban kezdték építeni, és 1961-ben fejezték be az „Uránia” csillagvizsgálóval. 1961 és 1966 között zajlott a Kilián-Dél építése, ennek során a 15 emeletes toronyház 1966-ban készült el. Az Otthon Éttermet már a beruházás egyik utolsó elemeként 1965-ben építették fel, Nagy Zoltán, a Északterv főépítészének tervei szerint. A lakótelep tervezője Heckenast Péter építészmérnök, várostervező itteni munkájának elismeréseként 1963-ban megkapta az Ybl Miklós-díjat.

     

    Forrás: minap.hu

     

    Forrás: https://www.facebook.com/minapmiskolc/videos/1296074537765983/

     

    A rendezvényrő készült fotók itt tekinthetők meg.

     

    további hírek a spabook.hu-n

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Beiratkozási tájékoztató a 2025/2026. tanévre!

    Beiratkozási tájékoztató a 2025/2026. tanévre!

    TÁJÉKOZTATÓ LEENDŐ DIÁKJAINK ÉS SZÜLEIK SZÁMÁRA

    2025. jún. 16.


    Igazgatóság

    Tájékoztatás rendkívüli felvételi eljárásról

    Tájékoztatás rendkívüli felvételi eljárásról

    Tájékoztatjuk a kedves diákokat és szülőket, hogy iskolánk a 2025. május 12 - május 23. közötti időszakban rendkívüli felvételi eljárást tart.

    2025. máj. 6.


    Igazgatóság

    Jogorvoslati kérelem

    Jogorvoslati kérelem

    Felhívjuk a figyelmét, hogy a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 37. § (1) bekezdése alapján a középfokú iskolába történő jelentkezés elutasítása esetén a döntés ellen jogorvoslattal élhet.

    2025. ápr. 27.


    Igazgatóság


    Partnereink

    SZC logo

    Miskolci Szakképzési Centrum


    Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

    Herman Ottó utca 2.

    Telefon: +36-46-508-252

    E-mail: titkarsag_szentpali@miskolci-szc.hu

    OM azonosító: 203060/019

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


    2025Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola