SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/019 | Herman Ottó utca 2.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. nov. 9.


minap.hu

  ÚJRAÉLED A LEGENDÁS OTTHON ÉTTEREM

  A kultikus vendéglátóhely a turizmus-vendéglátás területének ágazati képzőközpontjaként üzemel a jövőben.

  ÚJRAÉLED A LEGENDÁS OTTHON ÉTTEREM

  ÚJRAÉLED A LEGENDÁS OTTHON ÉTTEREM

  Tajthy Ákos

  1. november 08. szerda 16:46

  Utoljára módosítva

  1. november 09. csütörtök 06:42

  A kultikus vendéglátóhely a turizmus-vendéglátás területének ágazati képzőközpontjaként üzemel a jövőben.

  Miskolci Gasztro Centrum néven nyitott újra a Kilián városrész egykori legendás vendéglátója, az Otthon Étterem. Az elmúlt hónapokban teljesen megújult épületet szerdán adták át hivatalosan. A mintegy 310 millió forintos beruházásnak köszönhetően nemcsak újranyitott az egység, amely jó ideje üresen állt, hanem újra oktatóhelyként is funkcionál majd.

  Az átadón jelen volt Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár is, aki úgy fogalmazott, a szakképzés amellett, hogy minőségi munkaerőt ad a gazdaságnak, olyan munkához juttatja a tanulókat, amely felnőttkorban megélhetést ad, és lehetőséget biztosít arra, hogy helyben, a saját környezetükben tudjanak boldogulni, akár családot alapítani.

  - Az ágazati képzőközpontok célja, hogy hogy a diákok szert tehessenek arra a tudásra, amelyet a vállalatok igényelnek, és akár olyan eszközökkel tanuljanak, amelyekkel a cégek is dolgoznak. Mindezt azért, hogy a valós, gyakorlati életben felkészülten vegyenek részt a vállalatok életében – hangsúlyozta.

   

  Fontos mérföldkő

  Az eseményen jelen volt Kiss János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője is, aki kijelentette: a magyar szakképzés igazi útja az, hogy a kormánnyal megteremtsék a lehetőséget arra: a magyar fiatalok ne csak tankönyvekből ismerjék meg a vendéglátás kultúráját, sokkal könnyebb a tapasztalatok mentén tanulni.

  Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, a vármegye gazdasága sincs könnyű helyzetben, gazdasági visszaesés tapasztalható az ipar és a vendéglátás területén is. Ennek ellenére a méréseik és a vállalatok jelzése szerint folyamatos a kereslet a szakképzett munkaerő iránt - tette hozzá.

  - A kamara feladatrendszerében a szakképzés fejlesztése, támogatása és segítése kiemelt fontosságú. Mérföldkőnek nevezte a most átadott intézmény létrejöttét, és reményét fejezte ki, hogy az több ágazati képzőközpont számára is példaként szolgálhat – tette hozzá.

  Lehetőséget teremt

  Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ágazati képzőközpont beindításával új életre kél a városrészben sokak által a mai napig is hiányolt otthon étterem. Kiemelte, a központ elsősorban a szakmai oktatást fogja szolgálni.

  - A hazai szakképzés igazi útja az, hogy a fiatalok számára megteremjük annak lehetőségét, hogy ne csupán a tankönyvekből tanulhassák meg a szakmát, hanem pontosan olyan körülmények között, amiben később dolgozni is fognak. Ez a tanulók, de az ágazatban dolgozó vállalkozások érdeke is – tette hozzá.

  Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja hosszas prezentációban ismertette az ágazati központok működését, valamint azt is, hogy milyen szerepet fognak ezek betölteni a duális képzésben. „A projekt mintegy 310 millió forintból jött létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) részeként, az Európai Unió támogatásával. A fejlesztés során nyolcszázhetven négyzetméter újult meg, emellett korszerű konyhaberendezéseket és új bútorzatot szereztek be” - ismertette.

  Kívülről is megújult. Fotó: Juhász Ákos

  Az első fecske

  Elhangzott, a Miskolci Gasztro Centrum a Miskolci Szakképzési Centrum első ágazati képzőközpontja, feladata a szakirányú oktatás szervezése és megvalósítása, a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása. A szakképzési centrum mellett alapító tag az Avalon Park Kft., a Zip Brewhouse Kft., a Calimbra Hotel tulajdonosai és a Végállomás Éttermet működtető vállalkozás is  - írták.  Az étteremben a tanulók és oktatók által elkészített ételeket fogják felszolgálni, elsőként a cukrászda nyit meg, azt követi majd az étterem, naponta megújuló menüsorral, így a komplexum ismét a városrész életének kiemelt helyszíne lehet majd.

  A Kilián-Észak bérházait 1958-ban kezdték építeni, és 1961-ben fejezték be az „Uránia” csillagvizsgálóval. 1961 és 1966 között zajlott a Kilián-Dél építése, ennek során a 15 emeletes toronyház 1966-ban készült el. Az Otthon Éttermet már a beruházás egyik utolsó elemeként 1965-ben építették fel, Nagy Zoltán, a Északterv főépítészének tervei szerint. A lakótelep tervezője Heckenast Péter építészmérnök, várostervező itteni munkájának elismeréseként 1963-ban megkapta az Ybl Miklós-díjat.

   

  Forrás: minap.hu

   

  Forrás: https://www.facebook.com/minapmiskolc/videos/1296074537765983/

   

  A rendezvényrő készült fotók itt tekinthetők meg.

   

  további hírek a spabook.hu-n

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Pályaalkalmassági mérés !

  Pályaalkalmassági mérés !

  Értesítjük az iskolába felvételiző nyolcadikos diákokat és a tisztelt szülőket, hogy a dátumra kattintva tájékozódhatnak a pályaalkalmassági mérés beosztásának időpontjáról.

  2024. febr. 27.


  Igazgatóság

  XI. Illéssy Gaszto Kupa verseny

  XI. Illéssy Gaszto Kupa verseny

  A december 01-02-03.-án megrendezett XI. Illéssy Gaszto Kupa versenyen iskolánk tanulói kiemelkedő eredményt értek el.

  2023. dec. 4.


  Igazgatóság

  KADÉTOKAT AVATOTT AZ ISTVÁN NÁDOR BORLOVAGREND

  KADÉTOKAT AVATOTT AZ ISTVÁN NÁDOR BORLOVAGREND

  Borkadétok avatása...

  2023. dec. 4.


  minap.hu


  Partnereink

  SZC logo

  Miskolci Szakképzési Centrum


  Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

  Herman Ottó utca 2.

  Telefon: +36-46-508-252

  E-mail: titkarsag_szentpali@miskolci-szc.hu

  OM azonosító: 203060/019

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


  2024Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola