Cukrász szaktechnikus
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendég kapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.
Jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, jó kézügyességgel rendelkeznek, valamint érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés. Jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség, nagy terhelhetőség, stressztűrő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- irányítja, szervezi, ellenőrzi — tulajdonosként, alkalmazottként — az árubeszerzési, a raktározási, a termelési, az értékesítési és kiszállítási tevékenységeket;
- termelési tevékenységet végez, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat;
- értékesítő tevékenységet végez, foglalkozik a vendégek visszajelzéseivel, panaszaival, felvetéseivel folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről;
- a cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatot lát el;
- közvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő-beosztást, betanítja és felügyeli a cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi a végzett munka minőségét;
- ismeri és képes alkalmazni a szakterülete idegennyelvi szókincsét;
- bemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot;
- megtervezi az egység működését, üzleti tervet készít;
- betartja és betartatja a HACCP előírásait;
- megtervezi a cukrászdai választékot, az aktuális jogszabályoknak megfelelő termékleírást, kalkulációt készít;
- nyomon követi az aktuális szakmai trendeket, nyitott az új technológiák megismerésére.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
TECHNIKUM
5 éves technikumi képzés
Szakmai oktatás ágazata |
Tanulmányi területet jelölő egyedi kód |
Turizmus-vendéglátás |
0001 |
Sikeres ágazati alapvizsgát követően az ágazat lehetséges, választható szakképzettség kimenete:
Turizmus-vendéglátás:
- Cukrász szaktechnikus
- Szakács szaktechnikus
- Vendégtéri szaktechnikus
A középfokú felvételi eljárásának rendje
Technikum – 5 évfolyam
A turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzései érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárulnak. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a felsőoktatásban való továbbtanulásra, középfokú szakirányú tanulmányok folytatására, valamint a munkaerő-piacon való elhelyezkedésre.
Felvételi eljárás rendje
Az intézmény a technikumi felvételi kérelmekről a tanulmányi eredmények és a pályaalkalmassági kompetencia pontszámai, valamint a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat eredménye alapján dönt.
- Hozott pontok számítása (maximum 50 pont)
Az általános iskola 7. év végi és 8. félévi
- irodalom
- magyar nyelvtan (magyar nyelv és irodalom tantárgy esetén a jegy kétszerese)
- matematika
- idegen nyelv
- történelem
tantárgyak osztályzatára adott pontszám (max. 5 x 5 = 25 pont). Így évfolyamonként maximum 25 pont szerezhető, összesen 50 pont. Elégtelen osztályzat 0 pont.
- Pályaalkalmassági kompetencia (maximum 50 pont)
- írásbeli feladatlap: max. 20 pont
- szóbeli beszélgetés: max. 30 pont
A pályaalkalmassági kompetencia írásban tesztfeladatlapból áll, amellyel mérjük a jelentkezők választott ágazatra való alkalmasságát.
A szóbeli elbeszélgetés során mérjük a jelentkezők kommunikációs képességét, a szakmaválasztásának a szempontjait, és a választott ágazatra való alkalmasságát.
A végső eredményt a hozott és a szerzett pontok összege adja (max: 100 pont).
Azon tanulók esetében, akik a 8. évfolyamon félévkor elégtelen osztályzattal rendelkeznek, az iskola dönthet úgy is, hogy felvételi kérelmük elutasításra kerül, vagy a pontszámuktól függetlenül a rangsor végére kerülnek. A döntést – a jelentkezők számának figyelembevételével – az igazgató hozza meg.
A pályaalkalmassági mérés időpontjáról a felvételiző az iskola honlapján kap tájékoztatást.
Felvételi rangsor megállapítása:
A rangsort a pontszám alapján állítjuk össze.
A rangsoroláskor az azonos pontszámot elérő tanulók közül előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót.
Az oktatás sajátos jellemzőinek megadása
Technikus képzés:
- Először ágazatot választasz, amivel 2 évig ismerkedsz.
- A technikumban 10. évfolyam után történik a szakmaválasztás.
- Matematikából, magyarból, történelemből, valamint egy idegen nyelvből ugyanaz a tananyagtartalom, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás, előrehozott érettségi lehetőséggel.
- A nyelvvizsga megszerzésére van mód – hasonlóan a gimnáziumhoz –, de itt egy nyelvet kell kötelezően tanulni.
- Nem kell ötödik érettségi tantárgyat választani, mivel a szakmai vizsga lesz az ötödik érettségi tantárgy.
- A technikusi vizsga emelt szintű szakmai érettségi tantárgynak számít.
- Az 5. év elvégzése után egyszerre kapsz érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet.
- Úgy lehetsz középiskolás, hogy kapsz ösztöndíjat, duális képzés esetén pedig munkaszerződést ajánl a vállalat, vagyis jövedelmed lesz.
- Emelt szintű oktatás idegen nyelv tantárgyból.
- Emelt óraszám szakmai tantárgyakból, szakmai informatikából, magyar nyelv és irodalomból, matematikából
A tanulmányi területen oktatott idegen nyelv(ek) megadása
- angol nyelv
- német nyelv
A sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók fogadásának megadása
Amennyiben az SNI-s tanulónak valamelyik felvételi tárgyból nincs osztályzata, abban az esetben pontszámát a nem SNI-s tanulók maximális pontszámához viszonyítva, arányosítás útján állapítjuk meg.
A tanulmányi területekre benyújtott felvételi kérelmek rangsorolásának szempontjai
A rangsort a pontszám alapján állítjuk össze.
A rangsoroláskor az azonos pontszámot elérő tanulók közül előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót.
A tanulmányi terület további felvétel feltételei
Eredményes foglalkozásegészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálatok.
Az érdeklődők tájékozódási lehetőségei
Nyílt Nap(ok): 2022. november 09. - 10.
A megújult szakmaleírásokat tartalmazó Tájékoztató füzet az alapszakmákról elérhetősége:
https://ikk.hu/hirek/megjelent-az-uj-szakmafuzet
Karriertervező kiadványunk elérhető honlapunkon: