SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/019 | Herman Ottó utca 2.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Cukrász szaktechnikus

Cukrász szaktechnikus illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendég kapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.

Jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, jó kézügyességgel rendelkeznek, valamint érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés. Jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség, nagy terhelhetőség, stressztűrő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • irányítja, szervezi, ellenőrzi — tulajdonosként, alkalmazottként — az árubeszerzési, a raktározási, a termelési, az értékesítési és kiszállítási tevékenységeket;
  • termelési tevékenységet végez, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat;
  • értékesítő tevékenységet végez, foglalkozik a vendégek visszajelzéseivel, panaszaival, felvetéseivel folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről;
  • a cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatot lát el;
  • közvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő-beosztást, betanítja és felügyeli a cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi a végzett munka minőségét;
  • ismeri és képes alkalmazni a szakterülete idegennyelvi szókincsét;
  • bemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot;
  • megtervezi az egység működését, üzleti tervet készít;
  • betartja és betartatja a HACCP előírásait;
  • megtervezi a cukrászdai választékot, az aktuális jogszabályoknak megfelelő termékleírást, kalkulációt készít;
  • nyomon követi az aktuális szakmai trendeket, nyitott az új technológiák megismerésére.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

TECHNIKUM

5 éves technikumi képzés

Szakmai oktatás ágazata

Tanulmányi területet jelölő egyedi kód

Turizmus-vendéglátás

0001

 

Sikeres ágazati alapvizsgát követően az ágazat lehetséges, választható szakképzettség kimenete:

Turizmus-vendéglátás: 

  • Cukrász szaktechnikus
  • Szakács szaktechnikus
  • Vendégtéri szaktechnikus

  

A középfokú felvételi eljárásának rendje

Technikum – 5 évfolyam

A turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzései érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárulnak. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a felsőoktatásban való továbbtanulásra, középfokú szakirányú tanulmányok folytatására, valamint a munkaerő-piacon való elhelyezkedésre.

Felvételi eljárás rendje

Az intézmény a technikumi felvételi kérelmekről a tanulmányi eredmények és a pályaalkalmassági kompetencia pontszámai, valamint a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat eredménye alapján dönt.

  1. Hozott pontok számítása (maximum 50 pont)

Az általános iskola 7. év végi és 8. félévi

  • irodalom
  • magyar nyelvtan (magyar nyelv és irodalom tantárgy esetén a jegy kétszerese)
  • matematika
  • idegen nyelv
  • történelem

tantárgyak osztályzatára adott pontszám (max. 5 x 5 = 25 pont). Így évfolyamonként maximum 25 pont szerezhető, összesen 50 pont. Elégtelen osztályzat 0 pont.

  1. Pályaalkalmassági kompetencia (maximum 50 pont)
  • írásbeli feladatlap: max. 20 pont
  • szóbeli beszélgetés: max. 30 pont

A pályaalkalmassági kompetencia írásban tesztfeladatlapból áll, amellyel mérjük a jelentkezők választott ágazatra való alkalmasságát.

A szóbeli elbeszélgetés során mérjük a jelentkezők kommunikációs képességét, a szakmaválasztásának a szempontjait, és a választott ágazatra való alkalmasságát.

A végső eredményt a hozott és a szerzett pontok összege adja (max: 100 pont).

Azon tanulók esetében, akik a 8. évfolyamon félévkor elégtelen osztályzattal rendelkeznek, az iskola dönthet úgy is, hogy felvételi kérelmük elutasításra kerül, vagy a pontszámuktól függetlenül a rangsor végére kerülnek. A döntést – a jelentkezők számának figyelembevételével – az igazgató hozza meg.

A pályaalkalmassági mérés időpontjáról a felvételiző az iskola honlapján kap tájékoztatást.

 

 

Felvételi rangsor megállapítása:

A rangsort a pontszám alapján állítjuk össze.

A rangsoroláskor az azonos pontszámot elérő tanulók közül előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót.

 

Az oktatás sajátos jellemzőinek megadása

Technikus képzés:

  • Először ágazatot választasz, amivel 2 évig ismerkedsz.
  • A technikumban 10. évfolyam után történik a szakmaválasztás.
  • Matematikából, magyarból, történelemből, valamint egy idegen nyelvből ugyanaz a tananyagtartalom, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás, előrehozott érettségi lehetőséggel.
  • A nyelvvizsga megszerzésére van mód – hasonlóan a gimnáziumhoz –, de itt egy nyelvet kell kötelezően tanulni.
  • Nem kell ötödik érettségi tantárgyat választani, mivel a szakmai vizsga lesz az ötödik érettségi tantárgy.
  • A technikusi vizsga emelt szintű szakmai érettségi tantárgynak számít.
  • Az 5. év elvégzése után egyszerre kapsz érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet.
  • Úgy lehetsz középiskolás, hogy kapsz ösztöndíjat, duális képzés esetén pedig munkaszerződést ajánl a vállalat, vagyis jövedelmed lesz.
  • Emelt szintű oktatás idegen nyelv tantárgyból.
  • Emelt óraszám szakmai tantárgyakból, szakmai informatikából, magyar nyelv és irodalomból, matematikából

 

A tanulmányi területen oktatott idegen nyelv(ek) megadása

  • angol nyelv
  • német nyelv

A sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók fogadásának megadása

Amennyiben az SNI-s tanulónak valamelyik felvételi tárgyból nincs osztályzata, abban az esetben pontszámát a nem SNI-s tanulók maximális pontszámához viszonyítva, arányosítás útján állapítjuk meg.

A tanulmányi területekre benyújtott felvételi kérelmek rangsorolásának szempontjai

A rangsort a pontszám alapján állítjuk össze.

A rangsoroláskor az azonos pontszámot elérő tanulók közül előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót.

 

A tanulmányi terület további felvétel feltételei

Eredményes foglalkozásegészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálatok.

  

Az érdeklődők tájékozódási lehetőségei

 

Nyílt Nap(ok):  2022. november 09. - 10.

 

A megújult szakmaleírásokat tartalmazó Tájékoztató füzet az alapszakmákról elérhetősége: 

https://ikk.hu/hirek/megjelent-az-uj-szakmafuzet

 

Karriertervező kiadványunk elérhető honlapunkon: 

https://www.miskolci-szc.hu/

 

 


Partnereink

SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum


Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

Herman Ottó utca 2.

Telefon: +36-46-508-252

E-mail: titkarsag_szentpali@miskolci-szc.hu

OM azonosító: 203060/019

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


2024Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola