SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/019 | Herman Ottó utca 2.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Szakács

Szakács illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

SZAKKÉPZŐ ISKOLA

3 éves szakképző iskolai képzés

Szakmai oktatás ágazata

Szakképzettség kimenete 

Tanulmányi területet jelölő egyedi kód

Turizmus-vendéglátás

Cukrász

0002

Turizmus-vendéglátás

Pincér-vendégtéri szakember

Turizmus-vendéglátás

Szakács

Kereskedelem

Kereskedelmi értékesítő

0003

 

A középfokú felvételi eljárásának rendje

 

Szakképző iskola – 3 évfolyam

A szakképző iskolai képzések, melyek időtartama 3 év, piacképes szakma megszerzésével zárulnak. A végzett fiatalok számára nyitott az út további szakmák, valamint érettségi megszerzésére, és a munkaerő-piacon való elhelyezkedésre.

Felvételi eljárás rendje

Az intézmény a szakképző iskolai felvételi kérelmekről a tanulmányi eredmények és a pályaalkalmassági kompetencia pontszámai, valamint a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat eredménye alapján dönt.

  1. Hozott pontok számítása (maximum 50 pont)

Az általános iskola 7. év végi és 8. félévi

  • irodalom
  • magyar nyelvtan (magyar nyelv és irodalom tantárgy esetén a jegy kétszerese)
  • matematika
  • idegen nyelv
  • történelem

tantárgyak osztályzatára adott pontszám (max. 5 x 5 = 25 pont). Így évfolyamonként maximum 25 pont szerezhető, összesen 50 pont. Elégtelen osztályzat 0 pont.

  1. Pályaalkalmassági kompetencia (maximum 50 pont)
  • írásbeli feladatlap: max. 20 pont
  • szóbeli beszélgetés: max. 30 pont

A pályaalkalmassági kompetencia írásban tesztfeladatlapból áll, amellyel mérjük a jelentkezők választott ágazatra való alkalmasságát.

A szóbeli elbeszélgetés során mérjük a jelentkezők kommunikációs képességét, a szakmaválasztásának a szempontjait, és a választott ágazatra való alkalmasságát.

A végső eredményt a hozott és a szerzett pontok összege adja (max: 100 pont).

Azon tanulók esetében, akik a 8. évfolyamon félévkor elégtelen osztályzattal rendelkeznek, az iskola dönthet úgy is, hogy felvételi kérelmük elutasításra kerül, vagy a pontszámuktól függetlenül a rangsor végére kerülnek. A döntést – a jelentkezők számának figyelembevételével – az igazgató hozza meg.

A pályaalkalmassági mérés időpontjáról a felvételiző az iskola honlapján kap tájékoztatást.

 

Felvételi rangsor megállapítása:

A rangsort a pontszám alapján állítjuk össze.

A rangsoroláskor az azonos pontszámot elérő tanulók közül előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót.

 

Az oktatás sajátos jellemzőinek megadása

Szakképző iskola:

  • A szakképző iskolában szakemberképzés folyik.
  • Először ágazatot választasz, amivel 1 évig ismerkedsz.
  • 9. évfolyam után történik a szakmaválasztás.
  • 2 évig tanulhatod a szakmát, elsősorban vállalati körülmények között, duális képzés keretében.
  • 9. évfolyam után még a technikummal átjárható rendszer.
  • Általános szakképzési ösztöndíjat kapsz 1 évig.
  • Az ösztöndíjat a szakképzési munkaszerződés váltja fel, vagyis a tanulás mellett már lesz jövedelmed.

 

A tanulmányi területen oktatott idegen nyelv(ek) megadása

  • angol nyelv
  • német nyelv

A sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók fogadásának megadása

Amennyiben az SNI-s tanulónak valamelyik felvételi tárgyból nincs osztályzata, abban az esetben pontszámát a nem SNI-s tanulók maximális pontszámához viszonyítva, arányosítás útján állapítjuk meg.

A tanulmányi területekre benyújtott felvételi kérelmek rangsorolásának szempontjai

A rangsort a pontszám alapján állítjuk össze.

A rangsoroláskor az azonos pontszámot elérő tanulók közül előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót.

 

A tanulmányi terület további felvétel feltételei

Eredményes foglalkozásegészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálatok.

 

 

Az érdeklődők tájékozódási lehetőségei

 

Nyílt Nap(ok):  2022. november 09. - 10.

 

A megújult szakmaleírásokat tartalmazó Tájékoztató füzet az alapszakmákról elérhetősége: 

https://ikk.hu/hirek/megjelent-az-uj-szakmafuzet

 

Karriertervező kiadványunk elérhető honlapunkon: 

https://www.miskolci-szc.hu/

 

 


Partnereink

SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum


Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

Herman Ottó utca 2.

Telefon: +36-46-508-252

E-mail: titkarsag_szentpali@miskolci-szc.hu

OM azonosító: 203060/019

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


2024Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola