SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/019 | Herman Ottó utca 2.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

A Miskolci SZC Szentpáli alapítványa, az Alapítvány a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképzésért 7 éves Erasmus+ szakképzési akkreditációs pályázata

 

A Miskolci SZC Szentpáli alapítványa, az Alapítvány a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképzésért

7 éves Erasmus+ szakképzési akkreditációs pályázatot nyert

 

Intézményünk alapítványa, az Alapítvány a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképzésért 2020-1-HU01-KA120-VET-094010 számú Erasmus+ szakképzési akkreditációs pályázatát a Tempus Közalapítvány támogattaEnnek köszönhetően 2021-2027. között egyszerűsített pályáztatással tud az alapítvány mind oktatói, mind tanulói Erasmus+ szakképzési mobilitásokat megvalósítani.

A 2021/2022. tanévben a 2021-1-HU01-KA121-VET-000006104 számú pályázatként Bécsben került sor a mobilitások lebonyolítására. 5 oktatónk 2022. február 27- március 6. között vett részt az osztrák fővárosban egy 8 napos szakmai mobilitáson, 12 vendéglátós tanuló 2 kísérő tanárral március 10-23. között végzett külföldi szakmai gyakorlatot Bécs nevezetes éttermeiben, kávézóiban. A célok eléréséről, az élményekről a Szentpáli napok keretében tudósítottak kollégáinknak, diákjaink és az érdeklődőknek.

2021-1-HU01-KA121-VET-000006104 szerződésszámú

Erasmus KA1 oktatói mobilitás 2022. 02.27-03.06.

2022.02.27-én indultunk Bécsbe. Az esti órákban megérkeztünk a belvárosi szálláshelyünkre.

2022.02.28-án reggel munkavédelmi oktatást követően megismerkedtünk a szálloda sajátosságaival, részlegeivel és az egyes részlegekhez tartozó feladatkörökkel. Munka után városnézésre indultunk, hogy megismerhessük Bécs nevezetességeit, megcsodálhassuk gyönyörű építészeti remekműveit.

2022.03.01-én az egyes részlegek feladatköreit részletesebben is megismertük. Megfigyeltük mi a pontos munkamenet, munkabeosztás az egyes részlegeken belül. A munkaidő végeztével meglátogattunk egy hagyományos bécsi sörfőzdét, a Wiedenbräu éttermet, ahol kedves fogadtatásban volt részünk, és sörkóstoláson is részt vettünk.

2022.03.02.-03. Ezt a két napot a hotel konyhai munkájának megfigyelésével töltöttük. Megismerkedtünk új ételkészítési technológiákkal, és ellestük a tipikus osztrák ételek készítési folyamatát. Közben a modern konyhai felszerelésekkel való munkavégzést is gyakorolhattuk. Összehasonlítottuk mindezeket más hotelek munkavégzésével is.

2022.03.04-én részt vettünk a menülapok összeállításában, megbeszéltük mentorunkkal az összeállítás menetét, és szempontjait. Munka után meglátogattuk a csodálatos Schönbrunn kastélyt.

2022.03.05. A mai napon a pincérek munkáját, a pincérek közötti munkamegosztást hasonlítottuk össze. Több étteremben és hotelben jártunk, ahol körbevezettek bennünket, és bepillantást nyertünk az Ibis, Andaz és Fleming’s szállodákra és éttermeikre jellemző dizájnba, szolgáltatásba.

2022.03.06. A szakmai út kiértékelésére került sor, majd haza utaztunk. Abban egyetértettünk, hogy kiváló lehetőség volt számunkra ez a külföldi gyakorlat, mind szakmai téren, mind idegen nyelvi kommunikációban fejleszthettük készségeinket.

Az oktatói mobilitáson részt vett csapat (képen balról jobbra):

  • Nagy-Csinos Csilla
  • Feketéné Üveges Enikő
  • Banuné Takács Andrea
  • Szilvási Andrea
  • Munkácsi-Gitta Renáta

 

Kísérő tanári beszámoló

Készítette: Kofler Éva magyar nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom szakos oktató

Fogadó partnerek neve: Stöckl im Park és Salm Bräu éttermek, Café Kugel, Bécs

Küldő szervezet: Alapítvány a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképzésért

Munka nyelve: Német / Angol

Munkanapok száma: 10

Napi munkaidő: 6-8 óra

2022. március 10-én a délelőtti órákban indult a Nagy Kaland: Gyenes Éva kolléganőmmel 12 lelkes vendéglátó technikus és pincér tanuló kíséretére vállalkoztunk. A klasszikus császárváros, Bécs híres a vendéglátás hagyományairól, ezt tanulmányozni, és a fogadó szervezeteknél dolgozni, gyakorlatot szerezni és nyelvtudást fejleszteni kerekedett fel a kis csapat. Két kisbusszal vágtunk neki a mintegy hat órás utazásnak, ami jó hangulatban telt – egészen az M3 autópálya Budapest előtti szakaszáig, ahol a jó magyar hagyományoknak megfelelően azért egy útépítés miatt araszoltunk csaknem másfél órát, amivel az utazási időt szerencsésen megnöveltük. A plusz időt alvással, beszélgetéssel ütöttük el, de azért mire a szállásunkra értünk, már mindenki fáradt volt, s a meleg vacsorának, a kényelmes ágynak nagyon tudtunk örülni a Westbahnhof pályaudvar melletti hostelben, a Jo&Joe modern épületében.

Március 11-én kipihenten és kíváncsian indultunk megtekinteni a leendő munkahelyeket: két szakácsunk, Spisák Balázs és Tóth Patrik a Stöckl im Park étterem konyháját készült meghódítani, a vendégek óhajait pedig itt Rigler Edina, Ajtai István és Nagy Dániel Zsolt várta. A Belvedere népszerű turistacélpont, ezért biztosak voltunk benne: a fiatalok rengeteget fejlődnek majd, hiszen a hely teljes kihasználtsággal üzemel. A cég másik éttermében, a Belvedere másik oldalán a Salm Bräu étteremben sörfőzde is működik, így a három felszolgáló tanulónk, Csontos Nóra, Kiss Viktória Réka és Körmendi Kitti Boglárka szintén remek gyakorlási lehetőségeket kapott. A diákok a pazar bécsi tömegközlekedéssel könnyen eljuthattak ide, de eleinte természetesen szükség volt a támogatásunkra, hogy biztosan tudjanak az ismeretlen városban közlekedni.

A szerződések megkötésénél a másik vállalkozás, a Café Kugel is rendkívül közreműködő és kedves volt. A másik irányba metrózva tudtak ide eljutni, s a három lány, Hegedűs Dorina Dóra, Rozgonyi Petra Éva és Vincze Zsanett Petronella nagyban számíthattak negyedik társuk, Soltész István lovagias segítségére. A családias hangulatú kávézóban és a két étteremben egyaránt március 12-én, szombaton indult gőzerővel a munka: munkaruhába átöltözve, névtáblákkal felvértezve, kissé remegő lábbal, de egyre magabiztosabban mozogtak a munkahelyeken, s a szokásos esti meeting a közösségi térben, a népszerű „pizzában” este már oldottabb hangulatban telt, élményekkel tele készültek a vasárnapi szabadnapra.

Az első vasárnap Bécsben egy finom desszert hangulatát hozta. A Belvedere sétája után a Belváros felfedezésére indultunk közösen. „Nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára”: oldott hangulatban, sok nevetéssel, hangos beszélgetéssel, egymás ugratásával kicsit zajos csapatként vonultunk megnézni a Stephansdomot, ahol azért kicsit megcsendesedtek a szívek, s ki-ki néma imával vagy áhítatos csodálkozással nézte meg a templom kőbe zárt történelmét. A Kohlmarkton, Bécs legrégebbi (és legdrágább) bevásárlóutcáján át közelítettük meg a Hofburgot, s bizony a csípős időben azért egy – két csípős megjegyzés is hallatszott, amikor a kirakatban az árcédulákat megláttuk. A Hofburg időtlen eleganciája aztán ismét elcsendesítette a csapatot, megérintette őket kicsit a császári fenség hangulata. A sétakocsikázás hintóinak, lovainak is nagyon örültek, simogatták a pacikat -  hiába no, a gyermeki szív még kibújik a kamaszarcok mögül.

Március 14-19. között a napok csendes rutinnal alakultak ki. A közös reggeliket követően a társaság két részre oszlott, és a munkahelyek felé indultak. A napi feladataik változatosak voltak: a felszolgálók, a baristák, a pultosok munkájába mindenki belekóstolt, az idegen nyelvű kommunikáció is egyre sikeresebben működött. Természetesen a háttérmunkát sem vetették meg, asztaltörlés, pulttakarítás, terítés is volt. A szakácsaink is magabiztosan mozogtak a konyhában, az esti meetingeken csak úgy röpködtek a szakkifejezések: szuvidálás, blansírozás, bordaszelet, behűtés, büféválogatás stb. A Café Kugelben a lányok a konyhába is bekíváncsiskodtak, aminek a személyzet nagyon örült. Még mi, közismeretes oktatók is tanulhattunk, mert tudásukat nem csak egymással, de velünk is szívesen megosztották. A délutáni vásárlások, pihenések után mindig közös vacsora, majd meeting következett, de ez után a pihenés megédesítésére még kifárasztottuk egymást UNO partikkal, társasjátékkal, vagy csak kötetlen beszélgetésekkel. Öröm volt nézni, ahogy napról napra szorosabb összetartás alakul ki.

A második vasárnap, március 20-án a császárváros hangulatába kóstoltunk bele, ha már császármorzsát nem ettünk. Schönbrunn lélegzetelállító pompája, barokk szépsége kicsit tömény is volt a gyerekeknek. Szinte tátott szájjal bolyongtak a felbecsülhetetlen értékű termekben, az audioguide segítségével talán egyik- másik lány kicsit Sissi helyében is látta magát. A csodálatos kert ugyan télies kopárságában meg sem közelíti nyilván a nyár színpompás virágerdejét s a szökőkutak csobogását, de így is lenyűgöző élmény volt a császárok lábnyomában járni. A Hundertwasser-ház és a mellette található kis turistafalu is tetszett mindenkinek. A délutáni program, a Prater már korban és érdeklődésben azért közelebb állt hozzájuk: a csodálkozást és a megilletődött tiszteletet a hangos viháncolás váltotta fel, s a vidámpark körhintáit, látványos zajos-színes játékait mindenki nagy lelkesedéssel próbálgatta, ki-ki a saját teherbírásának megfelelően. A fáradtság ellenére azért még arra is jutott energia, hogy ismeretlen osztrák diákokkal egy kicsit focizzanak az egyre csípősebbé váló késő délutánban. Itt már érezhető volt a „mindjárt vége” hangulat: hazafelé már azt ecsetelték, hogy ide vissza kellene még térni a jövőben.

Az utolsó két, munkában töltött napon mindenki összegezte, mennyit és miben fejlődött szakmai és idegennyelv-tudása egyaránt. Kedden már nehéz szívvel jöttek haza: mindenkinek zokon esett a búcsúzás a kollégáktól, a kedves emberektől, talán még az olyan jól működő bécsi tömegközlekedéstől is. A pakolászás még adott némi fejtörést mindenkinek, hiszen a családtagoknak, barátoknak szánt szuveníreknek, és a saját részre vásárolt emlékeknek, új cipőknek, ruhadaraboknak helyet kellett logisztikázni a bőröndökben.

Március 23-án, szerdán reggel az utolsó reggeli falatokat talán picit keserűbbé tette a búcsú, de a család és a barátok viszontlátásának tudata hamar átlendítette a csapatot a bánatosabb perceken. A buszokba telepedve hamar el is indultunk, a kiutazás rendjét megtartva jó nagy szundításokkal, beszélgetésekkel telt a visszaút, ami jóval rövidebb volt, mint odafelé. Alig vettük észre, és már mindenki valamelyik szerette ölelésében élvezte ismét a miskolci levegőt, s nem egy félmondatból hallottuk ki: de jó lesz a saját kis kuckómban aludni ismét!

Összességében véve, embert próbáló, de csodaszép két hét volt ez, rengeteg élménnyel, jó hangulattal, sok tanulással. Az iskolában azóta is rendszeresen látjuk: a csapat keresi egymás társaságát, a viccelődés, a jó hangulat, a kis családdá vált közösség csak remélt, de nem elvárt része volt a projektnek. Szerintem bátran mondhatom: megcselekedtük, amit megkövetelt a haza 🙂

 

 

2021-1-HU01-KA121-VET-000006104sz. mobilitás Prágában

 

 

Tanári beszámoló 

Erasmus+ mobilitás Prága 2022.október 9.-22.  

Gyenes Éva  

 

2022 októberében lehetőségem nyílt rá, hogy egy kolléganőmmel, Balog Krisztinával és tizenegy szentpális diákkal az Erasmus+ program keretében Prágában tölthessek közel két hetet. A program célja az, hogy a résztvevő középiskolásoknak lehetőséget nyújtson más országban szakmai gyakorlatot teljesíteni, az adott ország kultúrájával megismerkedni és az idegen nyelvi kommunikációs készségüket fejleszteni. A projektet az Európai Unió támogatta.  

Október 9-én vasárnap reggel 9-kor keltünk útra Miskolcról. Az utazás problémamentes volt és jó hangulatban telt. A cseh főváros előtt volt némi fennakadás, dugóban araszoltunk egy ideig, de a vacsorát már sikerült a hotelben elfogyasztanunk. A szállásunk a Comfort Hotel Prague City East volt, ahol a diákok három- és négyágyas szobákban voltak elszállásolva.  A szálloda modern, minden igényt kiszolgáló épület. Rendelkezik étteremmel, bárral, konditeremmel, közösségi terekkel, könyvtárral, mosószobával. Az elhelyezkedése is kiváló: a közvetlen közelében, illetve rövid sétányira vannak villamosmegállók és egy metróállomás is. A tömegközlekedés Prágában színvonalas és megbízható, egy-két nap elteltével könnyen átlátja az ember. A megállók megjegyzése nagyobb erőfeszítést igényel. J  

Október 10.-én hétfőn a reggeli elfogyasztása és a bérlet megvásárlása után a nyakunkba vettük a várost és felkerestük a diákokkal a munkahelyeket, ahol a következő két hétben dolgoztak. A feladat nem volt könnyű, hiszen több különböző helyre kellett eljutnunk közben memorizálva az útvonalakat. Elsősorban villamossal és metróval közlekedtünk, és persze gyalogosan. A fiataloknak már a metrózás is új élmény volt, hiszen sokan még Budapesten sem utaztak földalattival. Elsőként a Hilton Hotelbe mentünk, ami igazán impozáns, grandiózus épület. Itt két diákunk dolgozott szakácsként. Aztán sorra jártuk a többi gyakorlati helyet: A Moods Hotelt, a MOODs Charles Bridge Hotelt és végül a városszéli Globus cukrászdájával zártuk a sort. Mindegyik hotelben, ill. munkahelyen a mentor fogadott minket és a bemutatkozás után megismerhettük a diákok munkahelyeit.  

A következő két hétben, október 21. péntekkel bezárólag a diákok minden hétköznap dolgozni jártak. Önállóan, ügyesen közlekedtek Prágában.  Megismerkedtek a cseh konyhaművészettel, fűszerezéssel, ízvilággal. A mentoraik segítségével betekintést nyertek a munkafolyamatokba, elsajátították a különböző gépek, berendezések használatát. A szociális kompetenciájuk is sokat fejlődött, akárcsak az idegen nyelvtudásuk.  

A közös kulturális és szabadidős programok vidáman teltek. Szerencsés volt, hogy több alkalommal is sikerült közös városlátogatáson részt vennünk. Nagy élmény volt a várlátogatás, az óváros felfedezése, a séta a Károly-hídon, ahol igazi turista módjára többször is megálltunk utcazenét hallgatni. Nem győztünk betelni a hangulatos utcákkal, csodaszép épületekkel. A formabontó Tančící dům, avagy táncoló ház lett a személyes kedvencem, de nagy élmény volt a Petrin toronyba tett látogatás is, ahonnan lenyűgöző kilátás tárult elénk.  

Október 22-én intettünk búcsút Prágának. Néhány órás buszozás után, kora délután szerencsésen, épségben érkeztünk haza Miskolcra.  

Mindannyian, a diákok és mi tanárok is, pozitív, feledhetetlen élményként éltük meg ezt a két Prágában töltött hetet, és végtelenül hálásak vagyunk érte, hogy az Erasmus+ program keretein belül eljuthattunk Csehországba és, hogy részt vehettünk ebben a programban.  

 Hálásan köszönöm a lehetőséget és szívből ajánlom a programot mindenkinek!  

 

Gyenes Éva 

angol szakos középiskolai oktató  

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola 

Miskolc, 2022. november  

 

Itt megtekinthető a Tempus Közalapítványtól az alapítvány szakképzési akkreditációs Erasmus+ projekt záróbeszámolójának tartalmi és pénzügyi értékelése.

 

 

Erasmus+ mobilitás Platamon, 2023.09.24-2023.10.07.

Kísérő tanári beszámoló

Hálásak vagyunk érte, hogy lehetőséget kaptunk arra, hogy részt vegyünk az Erasmus+ görögországi programján, és ezzel is tágítsuk ismereteinket.

Ezek a programok mind a diákok, mind a tanárok számára meghatározó élményt nyújtanak, és olyan tapasztalok szerzésére van mód, hogy egy sikerekkel teli karrier felé tereljék a tanulókat a kint töltött szakmai gyakorlat után.

Bepillantás nyernek más kultúrákba, és számos területen profitálnak, hiszen nem csak az adott régió nevezetességeit ismerhetik meg, hanem szakmába vágóan a mi esetünkben az ország étkezési szokásait, jellegzetes ételeiket, italaikat is. Össze tudják hasonlítani továbbá, hogy milyen követelményeket támaszt velük szemben egy magyar, illetve a görög munkáltató.

Esetünkben a szálloda menedzsere felelt a diákok szakmai gyakorlatáért. A precízen elkészített beosztást minden nap digitális formában kaptuk meg. Először munkacsoportokat kellett kialakítanunk. Többnyire párban dolgoztak, és minden párosnak volt egy kódja, amivel azonosítani tudták magukat. A kódok mellett láttuk, hogy az adott napon milyen területen kellett tevékenykedniük. A szakácsok és a pincérek is 2 műszakban dolgoztak 6-6 órában. A munkájukat a főpincér és a főszakács felügyelte, tőlük kapták a feladatokat. A kommunikáció angol nyelven folyt, így tulajdonképp a szakmai gyakorlat mellett egy intenzív, 2 hetes angol nyelvtanfolyamon is részt vettek. A szállodában számos országból voltak diákok, és ha velük is kapcsolatot akartak teremteni, akkor szintén angol nyelven kellett kommunikálniuk.

Hamar ráhangolódtak a munkára, és sikerült áthidalni az esetleges nyelvi nehézségeket is. Már az első nap jó kapcsolatot alakítottak ki a kollégáikkal, akiktől rengeteg információt szereztek az országról, és annak gasztronómiájáról. Megízlelhették a helyi specialitásokat, és a dolgozók örömmel vették az érdeklődést, amikor a receptekről érdeklődtek.

A gyakorlat során számos konyhatechnológia műveletet alkalmaztak, és megismerték a különféle eszközöket, munkagépeket. Megtanulták az egyes fűszerek helyes alkalmazását, hogy ezeket milyen ételekhez és milyen formában lehet használni. Miután megkapták a szakszerű eligazítást, önállóan is tudták végezni a feladatokat.

A pincérek megismerkedtek a kedvelt görög sajtokkal, az ételekhez passzoló kedvelt borokkal, gyakorolták a sörcsapolást, és a beachbárban kávét és koktélokat is készíthettek.

A gyakorlat, amelyen részt vettek, összehangban állt a tanulmányaikkal és karriercéljaikkal. A szakmai vizsgához portfóliót kell készíteniük, amelybe kiválóan beilleszthető a külföldi szakmai gyakorlat, és a sikeres vizsga után, amikor egy munkahely álláshirdetésére jelentkeznek, hivatkozhatnak a külföldön szerzett szakmai gyakorlatra, tapasztalatokra és nem utolsó sorban a nyelvismeretre.

A szakmai gyakorlaton kívül, ahogy korábban is említettem, megtekinthettük a közeli városok nevezetességeit, illetve távolabbi helyekre is eljutottunk. Mind egytől egyik csodás, feledhetetlen élmény volt, ahol a nagyon felkészült idegenvezetőtől minden utazás során érdekes legendákat hallhattunk, és minden információt olyan köntösbe öltöztettek, hogy az a diákok számára is befogadható, emészthető legyen.

A környéken felderítettük Platamonast, Nei Porit, illetve Litochorot, melyek mind hangulatos városok csodás látnivalókkal, rengeteg étteremmel, kávézóval, nem beszélve a gyönyörű tájról, a lágyan fodrozódó tenger szépsége, és a másik oldalon az égbe emelkedő hegyek csábító magassága, ahonnan a görög istenek tekintenek le ránk.

Ne feledkezzünk el a Meteorák egyedülálló látványvilágáról, mely világviszonylatban is egyedinek számít, és nekünk abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy magunkba szívhattuk a táj festőiségét, megcsodálhattuk a nyugalmat árasztó helyiségeit, a csodás panorámát, miközben meghallgattuk a történelmi hátterét.

Teljesen más jellegű volt a hajókirándulásunk, de az is páratlan élményt nyújtott, hiszen a táj sokszínűsége, a város látnivalói mellett kaptunk egy szelet gasztronómiát, és a kristálytiszta vizű tengerben is felfrissülhettünk a Golden Beach-en. Utazásunk során görög zenét hallgathattunk, és megismerkedtünk az egyszerűbb tánclépésekkel, melyeket szívesen gyakoroltunk.

Kirándulási céljaink között szerepelt Thesszaloniki városa is, melyet turisták hada árasztott el a verőfényes napsütésben. A látnivalók, a különböző terek és a piac felderítése után mi úgy döntöttünk, hogy kalózhajóra szállunk, és élvezzük az arcunkat simogató hűsítő szelet egy ízletes fagylalt társaságában.

Köszönjük, hogy ezekben a feledhetetlen élményekben lehetett részünk.

Munkanaplók:

Mázik Máté Zoltán 2/14. évfolyamos tanuló, vendégtéri szaktechnikus

Asztalos Dániel, 11. évfolyamos tanuló, szakács szaktechnikus

Nagy Ákos 11. évfolyamos tanuló, vendégtéri szaktechnikus

Ágoston Zsuzsanna, 2/14. évfolyamos tanuló, szakács szaktechnikus

Medve Milán 11. évfolyamos tanuló, szakács szaktechnikus

Lakatos Attila, 11. évfolyamos tanuló, szakács szaktechnikus

Szabó Ákos 11. évfolyamos tanuló, szakács szaktechnikus

Takács Péter, 11. évfolyamos tanuló, szakács szaktechnikus

Zoltay Alexandra Zoé, 11. évfolyamos tanuló, cukrász szaktechnikus

Vig Réka, 13. évfolyamos tanuló, vendéglátás szervező szaktechnikus

Heinisch Gabriella, 13. évfolyamos tanuló, vendéglátás szervező szaktechnikus

Csordás Levente, 13. évfolyamos tanuló, vendéglátás szervező szaktechnikus

 

 

 

 

 

 

 

 

GALÉRIA

7 éves Erasmus+ szakképzési akkreditációs pályázata

Tanári4.png
Tanári2.png
Munka közben Hegedűs Dorina Vincze Zsanett2.jpg

GALÉRIA

7 éves Erasmus+ szakképzési akkreditációs pályázata PRÁGA

Bubonyi Sanyi (2).jpg
Eke Viktória Globus.jpg
Hotelszoba.jpg

Partnereink

SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum


Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

Herman Ottó utca 2.

Telefon: +36-46-508-252

E-mail: titkarsag_szentpali@miskolci-szc.hu

OM azonosító: 203060/019

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


2024Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola