SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/019 | Herman Ottó utca 2.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Erasmus+ 2015-1-HU01-KA102-013213 MENU (D&D): Meeting and Eating with Nation’s Units (Different Countries with Different Backgrounds)

 

Disszeminációs zárórendezvény

Miskolci SzC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanüzeme

2017.04.20.

 

MENU című Erasmus+ KA1 mobilitási pályázatunk végéhez érkeztünk. Ennek zárásaként az Európai Unió által támogatott pályázathoz méltó, színvonalas disszeminációs zárórendezvényt szerveztünk tanüzemünkben, ugyanis tagintézményünk vezetése és valamennyi munkatársa fontosnak tartja a nemzetközi színtéren szerzett tapasztalatok, a szakképzés terén alkalmazható fejlesztések, innovációk megosztását. A nemzetek közt tett 4 mobilitás során 2 diák csoport és 2 tanári csoport vizsgálta az ír és a német konyha alapjait, ismerkedtek meg a gasztronómiai sajátosságukkal és a szakoktatásuk alapelveivel. Testvérintézményeink oktatói és diákjai, a németországi Berufsschule 3, Aschaffenburg és az írországi IT Tralee, valamint a külső gyakorlati helyek tanulófelelősei minden szakmai, kulturális és nyelvi segítséget megadtak oktatóinknak és tanulóinknak, hogy maradéktalanul teljesíthessék vállalásainkat.

Mivel széles körben kívánjuk terjeszteni elért eredményeinket, ezért egy német és ír ételkülönlegességekből álló díszebédet kínáltunk a projektbemutatók és beszámolók mellé vendégeinknek. A meghívottak közt szerepelt Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának, a Miskolci Szakképzési Centrumnak, a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézetének, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának delegációja, továbbá tagintézményünk számos kiemelt szakképzési partnerének képviselője, valamint a sajtó munkatársai.

Rendezvényünkön a mobilitásokon részt vett diákok és tanárok mutatták be prezentációs beszámolók és rövidebb filmbejátszások segítségével a két év alatt megtett utat és a külföldön szerzett tapasztalatokat. A szakképzés terén itthon is használható jó-gyakorlatok sorát szemléltettük az érdeklődő és hozzáértő közönségnek.

Szakács tanulóink szakoktatóik segítségével készítették el a 4 fogásos díszebédet, ahol az ír és a német konyha remekei váltották egymást. Felszolgáló diákjaink élőmunkával mutattak be egy-egy érdekesnek vélt tálalási módot és egy német kávékülönlegesség, a Rüdesheimi kávé elkészítését. A bemutatók és a fogások egymást követték, így kerültek „terítékre” a nemzetek konyhái.

A menüsor német hideg előételből (Majnai füstölt harcsa friss salátával), ír meleg előételből Shepperd’s pie), német főételből (Bajor csülök elzászi káposztával, héjas sült burgonyával) és ír desszertből (Whiskey torta) állt. A három nemzet étkezési kultúráját bemutató díszebéd során vendégeink belekóstolhattak az ételekhez illő német és ír italkülönlegességekbe is. A rendezvény kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy ízelítőt adhassunk a vendéglátás terén szerzett szakmai tapasztalatainkról ne csak intézményi szinten, hanem városi, sőt regionális szinten is. A sajtó munkatársainak köszönhetően egymást követő napokon kétszer is megjelentünk az Észak-Magyarország című napilapban. Az első újságcikk a pályázat sikerét, valamint a nemzetköziesítés hasznosságát emelte ki, míg a másik cikk a két nemzet ételkülönlegességeinek receptúráját jelentette meg a rendezvényről készült fotókkal illusztrálva.

Meghívott vendégeink a rendezvény végeztével köszönetet mondtak a hasznos és tartalmas délutánért, és véleményeiket részletesen leírhatták a számukra kiosztott elégedettségi kérdőívekre.

Bízunk benne, hogy ugyan e pályázatunk a végéhez ért, de további terveink, céljaink is beteljesednek, hiszen bizakodva várjuk újonnan beadott, a CHEF azaz Catering for Health Environment and Future elnevezésű pályázatunk eredményét. Annak segítségével szeretnénk a most megszerzett jó-gyakorlatainkat elmélyíteni, és valamelyest más szemszögből vizsgálni a vendéglátás területén használatos sztenderdeket.

 

 

 


Partnereink

SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum


Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

Herman Ottó utca 2.

Telefon: +36-46-508-252

E-mail: titkarsag_szentpali@miskolci-szc.hu

OM azonosító: 203060/019

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


2024Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola