SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/019 | Herman Ottó utca 2.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Erasmus+ SPICE-Skills for Professionals In Catering across Europe 2023-1-HU01-KA122-VET-000132636

ERASMUS+ SPICE Beharangozó

 

Intézményünk újabb Erasmus+ pályázatot nyert, melynek keretein belül az Európai Unió 25.952 euró támogatással segíti a szakképzésben tanulók és dolgozók rövid

távú tanulási célú mobilitásait.

A KA-122-es  pályázatunk a SPICE- Skills for Professionals In Catering accross Europe nevet viseli és kizárólag oktatók mobilitását célozza meg. Három szakmai mobilitást fogunk megvalósítani partnereink bevonásával.

Elsőként szakértőket hívunk meg külföldről intézményünkbe, majd oktatóink utaznak rövid távú mobilitásokra Németországba, illetve Írországba partnerintézményeinkhez.

 

Szakértők meghívása

 

Intézményünk megkezdte legújabb Erasmus+ SPICE-Skills for Professionals In Catering across Europe 2023-1-HU01-KA122-VET-000132636 elnevezésű programját, melynek első állomásaként külföldi partneriskoláinkból hívtunk meg vendéglátás területén oktató, elismert szakembereket.

2023 őszén érkeztek iskolánkba Írországból, az MTU Tralee-ből, valamint Németországból, a Staatliches Berufliches Schulzentrum Aschaffenburg-ból szakértők, akik módszertani előadásokat, prezentációkat és job-shadowingokat tartottak kollegáinknak. A meghívott 8 szakértő két turnusban érkezett hozzánk, így októberben két ír és három német előadó, novemberben pedig három német iskolavezető továbbképzésein vehettek részt kollegáink.

 

Két fő témája volt a hármas nemzetközi találkozónak: a szakképzésben tanuló diákok motiválása a leghatékonyabb oktatási módszerek alkalmazásával, valamint a munkahely megtartó erejének növelése. Az e területeken szerzett új gyakorlatok megismerésével és alkalmazásával csökkenteni kívánjuk a lemorzsolódás mértékét és a korai pályaelhagyást, valamint vonzóbbá tesszük intézményünk modernizált épületeinek belső kialakítását, dekorációját.

A szakemberek különböző módszertani elemeket tartalmazó bemutatókkal, job-shadowing-okkal fejlesztették oktatóink tanítási kultúráját, ahol fókuszcsoportokat hoztunk létre és közösen kerestünk megoldást a szakképzés területén fennálló feladatok megoldására. Mindemellett a szakértők által hozott, idegen nyelvű instrukciókat és leírásokat tartalmazó szakmai anyagokkal és tájékoztatókkal ismerkedtünk meg, valamint bemutatták nekünk az oktatás területén használt könnyen érthető, és egyben hatékony digitális anyagokat. Ezen túlmenően, különféle reáliákat és illusztrációkat tartalmazó plakátokat ajándékoztak intézményünknek, melyekkel dekorálni kívánjuk oktatótermeink falait.

 

Az programsorozatok segítségével alkalmunk nyílt mind a német, mind az ír duális szakképzési rendszerének mélyebb szintű megismerésére elméleti szinten, valamint a partneriskoláinkban alkalmazott módszertan, számunkra releváns elemeinek, megértésére. Mindemellett, rég áhított célunk volt egy három partnerintézményt átölelő nemzetközi találkozó megszervezése a Szentpáliban, amelyet idén, ősszel megvalósítottunk.

 

Az ír-német-magyar találkozó részeként látogatást tettünk iskolánk újonnan átadott gyakorlati központjába, a Miskolci Gasztro Centrumba, amely hazánk egyik legmodernebb ágazati képzőközpontjaként működik. Lenyűgözte vendégeinket az, hogy a Gasztro Centrum trendi  falain belül milyen csúcstechnológiával felszerelt munkaterületek várják diákjainkat, amely a 21. században alapvetően szükséges, ahhoz, hogy valós gyakorlati tudáson alapuló minőségi munkát tudjanak végezni.

 

A szakértők látogatása kiváló alkalmat nyújtott intézményünk fennállásának 70. „születésnapjának” közös megünneplésére, valamint a német-magyar partnerségi kapcsolat 20 éves évfordulójáról való megemlékezésre. A hozzánk érkező, vendéglátás-turizmus terén oktató, elismert szakemberek az intézményünkben tartott jobb-shadowing-okon túlmenően, minden általunk szervezett, tartalmas szakmai programon örömmel és aktívan vettek részt magyar kollegáinkal közösen.

 

Mindannyian várakozva nézünk további Erasmus+ SPICE mobilitásaink elébe!

Erasmus+ SPICE-Skills for Professionals In Catering across Europe 2023-1-HU01-KA122-VET-000132636

1_SPICE.Präsentation_by school.management

2_SPICE_Presentation_on_teaching_methods_Unterrichtsmethode

From the Vineyard to the glass3_SPICE_Presentation_on_wine_Grundlagen_Weinherstellung

4_SPICE_Programme_by_Irish_directory_Hungary_2024

 

5_SPICE_Introduction_of_Prof_German_mobility

Az Erasmus+ SPICE (Skills for Professionals In Catering across Europe 2023-1-HU01-KA122-VET-000132636) pályázatunk első mobilitásának, a szakértők meghívásának sikeres teljesítése után, oktatóink job-shadowing-jainak megvalósítása következett Németországban, illetve Írországban.

A németországi mobilitás a SPICE második részét képezi, és témáját tekintve szervesen kapcsolódik a 2023 őszén megvalósított külföldi szakemberek meghívása programpontnak. Célunk továbbra is a diákokat motiváló módszertan elsajátítása, a lemorzsolódás csökkentése, valamint a munkahely megtartó erejének növelése volt.

A külföldi szakmai mobilitások első állomása Aschaffenburg volt, ahol egy hat főből álló oktatói csoportunk vett részt job-shadowingok során módszertani előadásokon, bemutatókon és óralátogatásokon a Staatliches Berufliches Schulzentrum Aschaffenburg több intézményében, valamint a külső duális partnereknél. Ellátogattunk a Hotel Klingerhof-ba és a Steinerberger Hotelba, ahol körbevezettek minket a szálloda különböző termein, konyháin, tárgyalóin, a wellness központján, az éttermén, a báron, sőt a kulisszák mögé is betekinthettünk. Megfigyeltük a németek precizitását, valamint azt, hogy náluk mit jelent a „munkahely megtartó ereje”, hogyan motiválják a dolgozóikat különféle juttatásokkal, bónuszokkal, dolgozói kártyákkal, amelyek feljogosítják az alkalmazottakat bizonyos szolgáltatások használatára.

A testvériskolánk intézményein belül több job-shadowing-on is részt vettünk: informatika órán a VR szemüvegek használatát figyelhettük meg az oktatásban, elméleti órákon a vállalkozásokkal kapcsolatos gazdasági számítások és adóügyi elszámolások világába nyertünk betekintést, valamint interaktív szakmai angol órát látogattunk. Mindemellett pincér gyakorlati órát is látogattunk, ahol csoportmunkában dolgoztunk a diákokkal, valamint aktívan részt vettünk egy séf bemutatón, ahol két meghívott szakértő tartott demonstrációval egybekötött kóstolót „Az érzékszervek szerepe a vendéglátásban” témakörben. Az iskolavezetés bemutatók segítségével szemléltette csoportunk számára a szakképzésben tanuló diákokat segítő szociális háló rendszerét, annak résztvevőit és működését. Két szakmai jellegű kiránduláson is volt szerencsénk részt venni Frankfurtban és Würzburgban, ahol duális képzőhelyeket látogattunk meg és természetesen megcsodáltuk a városok nevezetességeit is.

A tartalmas hat napos job-shadowing során rengeteg módszertani újdonságot sajátítottunk el, amit átadunk munkatársainknak és oktatói munkánk során beépítünk óravezetésünkbe. Megfigyeltük az iskolai- és munkahelyi belső terek oly módon történő dekorálását, melyek segítik a tanulók fejlődését és motiválóan hat rájuk. Ezeket az elemeket itthoni, megújult intézményünk falain belül is alkalmazni fogjuk.

Minden - elméleti és gyakorlati szinten szerzett - új gyakorlat itthoni alkalmazásával csökkenteni fogjuk a lemorzsolódás mértékét és a korai pályaelhagyást, valamint vonzóbbá tesszük intézményünk modernizált épületeinek belső kialakítását, dekorációját.

 

Erasmus+VET Mobility/ Staff Training abroad 2024-Germany

SPICE- Skills for Professionals In Catering across Europe

Sunday 18.02.2024– Friday 23.02.2024 (6 days/5 nights)

Tag/day

h

Programm/schedule

Hinweise/hints

 

Sunday

18.02.24

 

 

 

Departure from Misk:8.00

Arrival to

Frankfurt Am Main:

14.25

Travelling by plane from Budapest

(Flight nr.: Lufthansa LH 1337)

           12.40-14.25

 

Szabóné Trum Tünde

Tariné Gáti Tünde

Gömöri Éva

Szilágyi Beáta

Nagy-Csinos Csilla

Kissné Szigetvári Barbara

Mini bus transfer

 

15.30

16.30

Check in Hotel Wilder Mann

Guided visit in Hotel Klingerhof/dinner

Max Heim

Gerhard Burggraf

 

Monday

19.02.24

09:00

Meeting at Berufsschule 3

 

 

 

09:30-10.35

12.4014:20

Berufsschule 2/ Hospitation day 1/Job shadowing on motivating interior design

  • school viewing tour
  • IT lesson visit/VR-Glasses
  • Theory lesson visits (tax-economy in culinary arts/English)
  • Farewell Meeting

Focusing on motivating interior  design&digital tools

 

14:30-15:30

16:00

Organization (Signing of contracts and Europasses)

 

Sight seeing in Aschaffenburg

Tilo Reis

Kissné Szigetvári Barbara

 

 

Tuesday

20.02.24

Train7:56

Day Tour Frankfurt:

  • Visiting Steigenberger Hotel
  • Sight seeing in Frankfurt

Steffen Karey

Theresia Kunz

 

Wednesday

21.02.24

 

9:00

10.00-11.30

12.25-15.00

Berufsschule 3 / Hospitation day 2/Job shadowing on facilitating teaching methology

  • school viewing tour
  • Practical lesson visit (chef course)
  • Practical lesson visit (waiter)

Focusing on teaching methology for facilitating students’ progress

 

Thursday

22.02.24

10:16-

17:00

Trip to Würzburg

  • Sight seeing
  • Practice place/restaurant visit

Theresia Kunz

 

19:30

Business-dinner in Delphi

Teachers international meeting

 

Friday

23.02.24

 

 

12.30

departure

Frankfurt Am Main Airport

(Flight nr.: Lufthansa LH1344)

          16.05-17.40

Mini bus transfer

 

 

7_Munkanaplo_Prof_Germany_SPICE_Tarine_G_T

8_Munkanaplo_Prof_Germany_SPICE_Goemoeri_Eva

9_Munkanaplo_Prof_Germany_SPICE_Szilagyi_B

10_SPICE_PROF_GERMANY_Presentation

11.SPICE.Introduction of Prof.Irish.mobility

Az Erasmus+VET SPICE- Skills for Professionals In Catering across Europe 2023-1-HU01-KA122-VET-000132636 pályázatunk következő, egyben utolsó mobiltásához érkeztünk. A program keretén belül ezalkalommal Írországba utaztak oktatóink szakmai job-shadowingra. Hat munkatársunk 2024 április 7 és 12 között az ír partnerintézményünkben, az Munster Technological University Tralee kampuszában bővítette szakmai tudását és ismerkedett meg olyan módszertani újdonságokkal, amelyek segítik a szakképzésben tanulók és dolgozók motiválását.

Korai repülőjáratunknak köszönhetően, már érkezésünk napján munkamegbeszélést tudtunk tartani Mary Rose Stafford rektor asszonnyal, valamint Tj O’Connorral, aki a turizmus és vendéglátás tanszék vezetője.

Az írországi mobilitásunk nagyon tartalmas volt, érdekes és élvezetes programokkal tarkítva. Részt vettünk az MTU Tralee-ban szakács gyakorlati órán TJ O’Connor és Mark Murphy vezetésével, ahol csökkent képességű, Down szindrómás felnőtt tanulókkal főztünk együtt. Itt megfigyelhettük a speciális igényű tanulók integrációját és motiválását, valamint azt, hogy a gamifikáció elemeit mi módon alkalmazzák a gyakorlati oktatásban. Egy másik szakképző intézményben, a Further Education and Training College-ban elméletigényes gyakorlati órán vettünk részt, ahol először vizsgamunkát készíthettünk a szakács tanulókkal („Trio of chicken”), majd a digitális eszközök használatáról és a motiváló belső terek kialakításáról tekintettünk meg módszertani előadást. Mindemellett elméleti előadáson is részt vettünk, ahol a diákokat segítő szociális hálóba tartozó szervezeteket és a köztük való feladatelosztást ismerhettük meg.

Írországban is két szakmai kiránduláson vettünk részt. A Wild Atlantic Way-en végig utazva eljutottunk egy Dingle nevű halászfaluba, ahol megnéztük a Fish Factory üzemet, valamint a duális partnerek egyikét. Utunk során meglátogattuk a középkori szerzetesek lakhelyeit (Bee Hive Huts), valamint a szabadon tartott báránytenyésztés módszerét figyelhettünk meg egy bárány farmon.

Következő kirándulásunk egy nagyvárosba, Killarney-be vezetett. Elsőként a város peremén található Muckross House-ot és Muckross Traditional Farm-ot látogattuk meg. Majd a Muckross Park Hotel ***** volt a következő állomásunk, ahol várt minket a hotel People&Culture manager-e és körbevezetett minket a szálloda minden részén, beleértve a kulisszák mögötti részlegeket. Elmagyarázta nekünk a hotel felépítését és az INUA hotelláncolat tagjait és működési elvét. Külön kitért arra, hogy az MTU Tralee-val milyen szoros szakmai együttműködést ápolnak és arra, hogy a hotel vezetősége támogatja kollegáik továbbtanulását az MTU-n. Az alkalmazottaknak nyújtott juttatások tárházát és az egyéb motiváló tényezőket egy Power Point bemutató segítségével szemléltették nekünk. Üzemlátogatást tettünk a Killarney Brewing & Distilling company-nél és természetesen megtekintettük Killarney belvárosát, katedrálisát és nemzeti parkját (Muckross Park).

Az Európai Unió támogatásával, az írországi mobilitásunk során olyan szakmai és egyéb tapasztalatokra tehettünk szert, és módszertani téren olyan újdonságokkal gazdagodtunk, amelyek nagymértékben előre mozdítják szakmai fejlődésünket.

Munkatársak Mobilitása

Professionals’ Mobility

2024.04.07-04.12

Forgatókönyv (Tralee)

Programme

 

Dátum

Időpont

Time

Tevékenység

Activity

Megjegyzés

Remarks

 

 

 

 2023.04.07.

Vasárnap

Sunday

5:30

Indulás Miskolcról a Liszt Ferenc Reptérre/ Departure from Miskolc

Utazás mikrobusszal

Mini bus transfer

10.15-12:30

 

Budapest-Shannon

Flight n.r: FR4329

Utazás repülővel/

Travelling by airplane

13:00-14:00

 

14:00

 

 

16:00-19:00

Shannon-Tralee

 

Érkezés az Ashe Hotelbe/ Arrival to the Ashe Hotel

 

Városnézés-vacsora/ Sight seeing in Tralee-dinner

 

 

 

Airport transfer from Shannon to Tralee

 

2023.04.08.

Hétfő

Monday

 

9.00-13.00

 

 

 

15.00-17.00

MTU College/Practice lesson visit

Cooking with Job Ready Group (with Intellectual disabilities)

at MTU Kerry Campus

 

Kerry County Museum Visit

Job shadowing 1

on motivation and gamification

 

 

2023.04.09.

Kedd

Tuesday

 

 

9.00-13.00

 

 

 

14.00-18.00

 

Kerry College-Further Education and Training/ Practice lesson visit

 

 

Tour of MTU Kerry Campus and Discussion Session with TJ O Connor and lecturers

 

 

Job shadowing 2

on motivating interior  design&digital tools

 

Job shadowing 3

on helping social network for students and home economics

 

 

2023.04.10.

Szerda

Wednesday

 

 

9.30-16.00

 

 

 

18.00-20.00

 

 

 

Wild Atlantic Way/

Dingle city tour

Practice place/restaurant visit

 

 

Dinner at MTU

 

 

Car transfer by 2 cars

 

 

 

TJ and ANO to Collect at Hotel 

 

 

 

 

 

2023.04.11.

Csütörtök

Thursday

 

 

 

10.00-12.00

 

 

12.00-14.00

 

14.30-15.30

 

 

15.30-17.00

Killarney Visit

 

Muckross House Visit

 

Muckross Traditional Farm Visit

 

Muckross Park Hotel *****

Practice place visit/guided hotel tour

 

Killarney Brewing and Distellery Company

 

Killarney sight seeing

 

TJ O Connor and Mark Murphy

 

 

 

 

Guided hotel visit

 

 

 

 

 

 

2023.04.12.

Péntek

Friday

 

14:30

 

14.30-16.00

Kijelentkezés a hotelból/ Check out from hotel

Tralee-Shannon

 

 

18.10-22:15

 

 

Shannon-Budapest

Flight nr.:FR4330

 

Airport transfer from Tralee to Shannon

 

22.45-01:00

Utazás a Liszt Ferenc Reptérről Miskolcra/ Travelling from the Liszt Ferenc airport to Miskolc

Utazás repülővel/Travelling by airplane

 

13_Munkanaplo_Prof_Ireland_SPICE_Szilvasi_Andi

14_Munkanaplo_Prof_Ireland_SPICE_Konya_Andras

15_Munkanaplo_Prof_Ireland_SPICE_Szilagyine_Kosdi_Zsuzsanna

16_SPICE_PROF_IRELAND_Presentation

17.SPICE.Záróösszefoglaló

Sikerre vittük SPICE programunkat…is :)

Intézményünk sikeresen teljesítette legújabb Erasmus+ programját, a SPICE- Skills for Professionals In Catering across Europe 2023-1-HU01-KA122-VET-000132636 elnevezésű pályázatot, melynek keretében az Európai Unió 25.952 euró támogatással segítette a szakképzésben dolgozók rövid távú tanulási célú mobilitásait.

 

Eddigi pályázataink sorozatos sikere és hatékony megvalósulása során volt alkalmunk közelről megfigyelni a partnerintézményeiknél folyó pedagógiai munkát, ezért született az a döntés, hogy SPICE pályázatunk keretein belül oktatóink módszertani tudását fejlesszük külföldi szakértők meghívásával, valamint külföldi job-shadowing-okkal.

 

Három szakmai mobilitást valósítottunk meg külföldi partnereink bevonásával. Elsőként szakértőket hívunk meg külföldről intézményünkbe, majd oktatóink utaztak rövid távú job-shadowing-okra Németországba, illetve Írországba partnerintézményeinkhez.

 

Szakmai programjaink során két fő területet vizsgáltunk. Megtanultuk a leghatékonyabb oktatási módszereket a szakképzésben tanuló diákok motiválására, valamint elsajátítottunk olyan módszereket, melyekkel a munkahely megtartó erejét tudjuk növelni. Az e területeken szerzett új gyakorlatok alkalmazásával csökkenteni fogjuk a lemorzsolódás mértékét és a korai pályaelhagyást, valamint vonzóbbá tesszük intézményünk modernizált épületeinek belső kialakítását, dekorációját.

 

A SPICE program alatt tanult korszerű módszerek, változatos pedagógiai módszertan alkalmazásával emeljünk az intézményünkben folyó szakmai oktatás színvonalát, folyamatosan fenn fogjuk tartani a tanulók szakma iránti érdeklődését, valamint motivált, jól képzett fiatal munkavállalókkal tudjuk segíteni a vendéglátás iparágának felvirágzását.

 

Hisszük, hogy a nemzetközi tapasztalatcserék nagymértékben hozzájárulnak a karrierépítés lehetőségéhez mind az oktatóknál, mind a tanulóknál. Intézményünk ezért évek óta aktív a nemzetközi együttműködés terén, elsősorban az Európai Unió Erasmus+ programjainak köszönhetően, minek eredményeként az oktatóink tudása képes elérni az ágazatban elvárt magas színvonalat.

Szándákunkban áll hosszú távon élni az Erasmus+ nyújtotta lehetőségekkel…folyt.köv. :)

Nívódíjas lett a Szentpáli !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GALÉRIA

1. Erasmus+ SPICE-Skills for Professionals In Catering across Europe - SPICE photos Invitation of experts

IMG_6260.jpg
IMG_6372.jpg
IMG_6272.jpg

GALÉRIA

2. Erasmus+ SPICE-Skills for Professionals In Catering across Europe - SPICE photos Germany

Würzburg.Weinstube.jpg
SPICE.Germany.Steigenberger.Hotel.16jpg.jpg
SSPICE.Germany.Klingerhof3.jpg

GALÉRIA

3. Erasmus+ SPICE-Skills for Professionals In Catering across Europe - SPICE photos Ireland

IMG_7848.JPG
IMG_7819.JPG
IMG_7858.JPG

Partnereink

SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum


Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

Herman Ottó utca 2.

Telefon: +36-46-508-252

E-mail: titkarsag_szentpali@miskolci-szc.hu

OM azonosító: 203060/019

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


2024Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola