Projektek
Miskolci Szakképzési Centrum Erasmus+ 2024-1-HU01-KA121-VET-000211394 számú akkreditációs pályázata
ÚJRA ÚTNAK INDUL A SZENTPÁLI
Második megvalósítási időszakába lépett a Miskolci Szakképzési Centrum Erasmus+ 2024-1-HU01-KA121-VET-000211394 számú akkreditációs pályázata.
Az Miskolci SZC a hosszú távú célkitűzéseinek teljesítését a konzorciumi tagok bevonásával közösen végzi.
A pályázat keretén belül a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola diákjai 2025. április 1. és április 15. között Írországban valósítanak meg egy rövid távú szakmai mobilitást. A programban 12 turizmus-vendéglátás ágazatban tanuló diák (szakács-, cukrász- és vendégtéri szaktechnikus), valamint 2 kísérő oktató vesz részt. Az írországi mobilitás célja a tapasztalatszerzés és szakmai fejlődés elősegítése nemzetközi színtéren.
A fogadó szervezet a szakképzési mobilitás megvalósításában az ír Munster Technological University, Tralee, amely egy felsőfokú, több célú intézmény. Az MTU Kerry kampuszával több, mint egy évtizede ápol partnerkapcsolatot a Szentpáli. Ennek eredményeként egyedülálló, hogy a szentpális diákok és oktatók külső támogató szervezet bevonása nélkül valósíthatják meg a szakmai mobilitást. Az MTU oktatói és Erasmus+ koordinátora, valamint a Szentpáli intézmény vezetősége és Erasmus+ koordinátora kiemelt hangsúlyt fektet a szakmai színvonalra és a minőségi megvalósításra.
A tanulók felkészítő órákon vesznek részt szakmai angol nyelvből, interkulturális ismeretekből, az IKT eszközök használata a vendéglátásban tantárgyból, pénzügyi és munkavállalói ismeretek, üzleti menedzsment, valamint szakmai tárgyakból annak érdekében, hogy felfrissítsék szakmai tudásukat, valamint megismerjék a célország vendéglátására jellemző irányvonalakat. A tanulók, a mobilitás kezdete előtt megismerik a Miskolci SZC Erasmus tervét és célkitűzéseit, továbbá a célország vendéglátásának jellegzetességeit.
Az Miskolci SZC akkreditációs Erasmus+ pályázata kiemelten támogatja a nemzetközi tapasztalatszerzést, valamint az interkulturális, idegen nyelvi, személyes és társas készségek fejlesztését. Emellett nagy hangsúlyt fektet a digitális kompetenciák erősítésére és a „soft skills” fejlesztésére, beleértve a problémamegoldó- és kooperációs készséget, a csapatmunkához való képességet, a vállalkozói szemléletet, a projektalapú gondolkodást és a hatékony kommunikációt.
A Szentpáli turizmus-vendéglátás ágazat szakmai oktatásában résztvevő diákok a 15 napos Erasmus+ mobilitás során nemzetközi környezetben, különböző színvonalas szállodákban és vendéglátóegységekben fejleszthetik szakmai készségeiket és bővíthetik szakmai tudásukat.
Írországi diák mobilitás 2025.04.01-2025.04.15
A Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola 12 vendéglátós diákja és 2 kisérő oktatója részt vett a Miskolci Szakképzési Centrum 2024-1-HU01-KA121-VET-000211394 számú pályázatának megvalósításában.
A turizmus-vendéglátás ágazaton belül tanuló szakács-, cukrász- és vendégtéri szaktechnikusaink, illetve pincér-vendégtéri szakembereink teljesítettek Erasmus+ szakmai mobilitást Írországban.
A diákok a tanult szakmájuknak megfelelő szakmai gyakorlatot végeztek a kijelölt befogadó partnereknél. A munkahelyek színvonalas szállodák voltak, amelyek a Szentpáli partnerintézményének, a Munster Technological University-nek duális partnerei a szakképzésben.
A 15 napos szakmai mobilitás, a gyakorlati munkavégzés mellett, alkalmat adott két kirándulás megvalósítására is, ahol szakmai és interkulturális tapasztalatokkal egyaránt gazdagodhattak a résztvevők. Mindemellett tanulóink részt vehettek egy szakács gyakorlati órán két séf vezetésével, ahol az ír tanulókkal egy különleges szakmai napot tölthattek el közösen.
Az Erasmus+ mobilitás motiválóan hatott tanulóinkra. Egy életre szóló örök élményt nyújtott minden magyar és minden ír résztvevő számára!
Forgatókönyv (Tralee)
Programme
01.04.2025-15.04.2025
Dátum Date | Időpont Time | Tevékenység Activity | Megjegyzés Remarks |
April 01. Tuesday
| Indulás a Búza Téri parkolóból: 1.00 órakor. Felszállás: 5.45kor Járatszám: FR 4329 Departure from Liszt F airport:5.45am
| Indulás Mc-ról Misk-Bp-Shannon-Tralee útvonalon
Departure from Miskolc Route: Misk-Bp-Shannon-Tralee
| Busz transzfer:Mc-Búza tér, Bp-Liszt Ferenc repülőtérre.
Mini bus transfer from Misk to the Bp Airport |
Érkezés Shannon-ba 8.00 órakor Érkezés Tralee-ba kb 9.00 órakor
Arrival to Shannon at 8.00am Arrival to Tralee approx. 9pm
|
Reptéri transzfer Shannon-ból Tralee-ba
Airport transfer from Shannon to Tralee | Shannon reptérről mini busz transzfer Tralee-ba Szállás: Ashe Hotel Bus transzfer from Shannon to Tralee by Kennedy coaches Accomodation: Ashe Hotel | |
11.00-20.00
11am-8pm | Tralee megismerése, munkahelyek felkeresse Múzeumlátogatás Találkozás Mary Rose Stafford-dal
Sight-seeing in Tralee, introductory visit at restaurants, Kerry County Museum visit Introductory meeting with Mary Rose Stafford | Ebéd a belvárosban Vacsora Mary Rose Stafford-dal Lunch-downtown 7pm: Joint dinner with Mary Rose Stafford | |
April 02. Wednesday | A munkahelyek beosztása szerint Shifts depending on placement | Gyakorlat Work practice
| Munkavégzés párokban Working in pairs |
April 03. Thursday |
| Gyakorlat Work practice |
|
April 04. Friday | Gyakorlat Work practice |
| |
April 05. Saturday | Gyakorlat Work practice |
| |
April 06. Sunday |
| Gyakorlat Work practice | |
April 07. Monday | MTU Tralee visit: 9am-2pm
Lunch at university 1pm-2pm
3pm-5pm Little cheese shop | MTU Tralee Főiskola bejárása, megismerése, közös gyakorlat Visiting MTU Tralee, Guided tour in the Kerry Campus Joint cooking practice Demonstration of local cheeses and cheese tasting | Ebéd az egyetemen
Chef Mark Murphy&Tj O’Connor, student, teachers meal in MTU Tralee
|
April 08. Tuesday |
| Gyakorlat Work practice | |
April 09. Wednesday |
| Gyakorlat Work practice |
|
April 10. Thursday |
| Gyakorlat Work practice | |
April 11. Friday |
| Gyakorlat Work practice | |
April 12. Saturday |
| Gyakorlat Work practice | |
April 13. Sunday |
6pm Il Pomo Doro restaurant | Szabadnap Búcsúvacsora DAY OFF Farewell dinner |
|
April 14. Monday |
Wild Atlantic Way 9am-5pm
6pm-7pm Summary&mobility closure | Kirándulás a Wild Atlantic Way vonalon 11.00 Aquarium látogatás 13.00 Ebéd a Boatyard étteremben 14.30 Whiskey&gin főzde üzemlátogatás Városnézés Dingle-ben Day tour ont he Wild Atlantic Way 11am Visit to the Dingle Oceanworld Aquarium 1pm Lunch at the Boatyard Restaurant 2.30pm Dingle distillery visit Sightseeing in Dingle |
Kirándulás külön busszal
Day tour with reserved mini bus
|
April 15. Tuesday | Indulás az Ashe hotetól 4.15-kor Felszállás Shannonból: 8.25 Járatszám: FR 4330 Departure from the Ashe Hotel approx.4.15am Departure from Shannon: 8.25am |
Indulás Traleeból Tralee-Shannon -Budapest-Miskolc útvonalon
Departure from Tralee Route: Tralee-Shannon-Bp-Miskolc | Bud. Liszt Ferenc reptérről minibusz transzfer Miskolcra a Búza Téri templom előtti parkolóba Mini bus transfer from Bud. Liszt Ferenc Airport to Miskolc Búza Square |
Diákok Beszámolói:
MSZC_diak_mobilitas_Tóth_Elvira
MSZC_diak_mobilitas_Rembeczki_Levente_Bendegúz
MSZC_diak_mobilitas_Tóth_Liliána_Diána
MSZC mobility_Bányi_Nóra_Drótos_Iván
MSZC mobility_Lempner_Balázs_Kéri_Norbert
MSZC_mobility_Rembeczki_Levente_Farkas_Dominik
MSZC mobility_Telenko_János_Lippai_Péter
MSZC mobility_Tóth_Elvira_Balogh_Pál
MSZC mobility_Tóth_Liliána_Kondor_András
Kísérőtanári beszámoló
Írországi diák mobilitás 2025.04.01-2025.04.15
A Miskolci Szakképzési Centrum 2024-1-HU01-KA121-VET-000211394 számú pályázatának keretein belül 12 szentpális diák két kísérő oktató vezetésével sikeresen teljesítette az Erasmus+ szakmai mobilitást.
Előkészítés, szervezés, kiutazás: A felkészítés és az iskolai csapatépítés nagyon sikeres volt. A kiválasztott 12 diák már a mobilitás előtti foglalkozásokon összecsiszolódott. A Szentpáliban megszerzett ismereteket (országismeret, interkulturális ismeretek, gasztronómiai ismeretek, szakmai felkészítő órák, üzleti management, pénzügyi és munkavállalói ismeretek, nyelvi-szaknyelvi szókincs) jól tudták hasznosítani szakmai útjuk során. Semmilyen nyelvi vagy szakmai fennakadás nem volt tapasztalható a mobilitás során.
Az előkészített és lefoglalt utazást a Ryanair légitársaság járataival és transzfer buszokkal tették meg: Budapest-Shannon-Tralee útvonalon. A Shannon Airportra érkezéskor különbusz várta a csoportot, és vitte el a őket Tralee-ba, a szálláshelyükre.
Szállás: A belváros szívében fekvő, minden igényt kielégítő, modern Ashe Hotel**** volt a szálláshelye a diákoknak és a kisérőknek egyaránt. A diákok 3 ágyas kényelmes szobákban szálltak meg. A szálloda szolgáltatásai a tanulók és oktatók igényeit maximálisan kielégítették: a hotelban korlátlan wifi kapcsolat biztosította a diákok számára a kapcsolattartást itthoni társaikkal, családtagjaikkal, valamint a szakmai munka elvégzését elektronikus eszközök segítségével. A kísérő oktatók is könnyen végezték az adminisztrációs munkájukat, sőt használhatták e célra a hotel tárgyalóját is.
Ellátás: Az Ashe Hotel**** bőséges reggeli választékot nyújtott a csoport számára hideg büféasztallal és meleg reggeli ételválasztékkal. A napi további két főétkezést a készpénzben kiadott ellátmányból oldották meg egyénileg a tanulók. Mindemellett több alkalommal ment a csoport közösen a kírérőkkel ebédelni vagy vacsorázni.
Munkahelyek: Hangulatos, elegáns szállodákban végezték a diákok a szakmájuknak megfelelő gyakorlati munkát. Minden munkahely 2 diákot foglalkoztatott, azonos napokon, de olykor eltérő munkarendben. Minden befogadóhelyen kifejezetten figyeltek arra, hogy diákjainkat bevezessék a mobilitási pályázatunk központi témájába: megismerkedjenek a nemzetközi gasztronómiai trendekkel, elmélyítsék szakmai- és angol nyelv tudásukat és elsajátítsák a vendéglátás terén alkalmazott IT eszközök használatát az alapanyagok megrendelésénél, illetve a rendelések felvételénél, valamint megtanulják az Európai Unió értékeinek fontosságát. Tanulóink jól alkalmazkodtak az új munkahelyi környezetükhöz, illetve munkatársaikhoz, valamint megfeleltek a szakmai kihívásoknak. Fennakadás a munkavégzés során nem volt tapasztalható. A munkáltatóik nagyon hasznosnak találták az Erasmus+ nyújtotta lehetőséget, amely segítségével diákjaink értékes, minőségi munkát végeztek vendéglátó egységeikben.
Egyéb programok: Két eltérő jellegű programon vettek részt tanulóink, amelyek hétfői napokra estek, mivel a vendéglátásban sok esetben a hétfő szünnap, így előzetesen akkorra kérték a szabadnapok betervezését a befogadóhelyeken.
Az első hétfőn ellátogattak az MSZC Szentpáli partner intézményébe, a Munster Technological University, Tralee egyetemre. Ott körülvezzették őket a kampuszon és meglátogatták a vendéglátás szekció minden részlegét, valamint a kulisszák mögé is betekinthettek. Ezt követően egy “cooking master class” című közös főzésen vettek részt, ahol Chef TJ O’Connor és chef Mark Murphy vezetésével főztek tradicionális ír ételt (special omlette with jacket potato and sauce), amelyet később közösen elfogyasztottunk. A különlegessége e szakmai eseménynek az volt, hogy hátrányokkal küzdő, Down szindrómás ír tanulókkal együtt főzhettek a magyar tanulók. Az inklúzió olyan formáját ismerhették meg testközelből külföldi munkakörnyezetben az Erasmus-os diákok, amely életreszóló élményt és tapasztalatot nyújt számukra. Nagyon jó hangulatban telt a közös munka és az MTU felszereltsége, az ír diákok hozzáállása és az alkalmazott oktatási módszerek lenyűgözték a diákokat.
A következő hétfőn autóbuszos túrára mentek a Wild Atlantic Way tengerparti szakaszon, ahol ellátogattak A dunquin Pier-re, Inch Beach-re, sőt egy farmon újszülött bárányokat is kezükbe vehettek. Az úticél Dingle városa volt. Ez egy kis halászfalu, amely a vendéglátásra épült. Számtalan étterem, pub, étkezde és streetfood árus található a partmenti szakaszon. Első állomásként a Dingle Oceanworld Aquarium-ot látogatták meg, majd közösen beültek a The Boatyard Restaurantba, ahol előre megrendelt fogásokból álló ebédjüket fogyasztották el. Ezt követően a Dingle Distillery gin-, whiskey- és vodkafőző üzembe mentek vezetett üzemlátogatásra, ahol a szeszfőzde berendezéseit, gépeit és azok működését, valamint az italok előállításához használt hozzávalókat tekinthették meg. Végezetül tettek egy sétát az óceánparti kisvároskában.
Diákjaink rendkívüli érdeklődést mutattak mindegyik kirándulás alkalmával. A látottakat fényképezték és jegyzeteket készítettek, hogy az ott szerzett új ismereteiket később hasznosítani tudják tanulmányaik, valamint munkájuk során.
Szakmai tapasztalataik: A 15 napos, írországi VET tanulói mobilitás alatt kiemelkedő szakmai sikereket értek el a diákok:
- Szakmai angol nyelvtudásuk bővült.
- Megismerték az ír étkezési szokásokat és etikett szabályokat.
- Megtanulták különböző ételek és italok készítési módját, receptúráját, ajánlását.
- Megismerték mélységeiben az alapanyagrendelésnél, valamint a rendezvények szervezésénél alkalazott infotechnológiai eszközök alkalmazását a vendéglátásban.
- Megismerkedtek az Euróai Unió értékeivel és a nemzetközieítés fogalmával.
Mindemellett soft skills-jeik is fejlődtek: kooperatívabbak, motiváltabbak, vállalkozóbb kedvűek, elfogadóbbak lettek, valamint problámamegoldó készségeik és csapatmunkában való aktív részvételük nagy mértékben javult.
Az ír befogadó szervezetek maximális megelégedettséggel váltak el az Erasmus+ diákcsoportunktól és örömmel várják a további együttműködést a Szentpáli tanulóival. A külföldi mobilitás során diákjaink olyan szakmai többlettudásra tettek szert a vendéglátás terén, amit hazai környezetben alkalmazni kívánnak, mindemellett “soft skills-jeik is ugrásszerűen fejlődtek.
A tanulói mobilitás munkaprogramja a programtervben leírtaknak megfelelően valósult meg. A gyakorlati helyeken a személyi és tárgyi feltételek kiválóak voltak. A szakmai gyakorlatok szervezése tökéletes volt, amely betudható a Szentpáli és az MTU közötti 13 éves partneri kapcsolatnak, valamint annak, hogy a mobilitás előtt részletes egyeztetésekre került sor a fogadó partnerekkel. Ennek köszönhetően tudták, milyen képességekkel, alaptudással és idegen nyelvi tudással rendelkeznek tanulóink.
Résztvevő diákok:
Telenkó János Regő-cukrász
Rembeczki Levente Bendegúz-cukrász
Lippai Péter Bence-szakács
Kondor András-szakács
Bányi Nóra-cukrász
Drótos Iván-szakács
Farkas Géza Dominik-pincér
Kéri Norbert-szakács
Lempner Balázs
Tóth Liliána Diána-pincér
Tóth Elvira-szakács
Balogh Pál- szakács
Kísérőtanárok:
Kissné Szigetvári Barbara
Szilágyi Beáta
A Miskolci Szakképzési Centrum 2024-1-HU01-KA121-VET-000211394 számú pályázatán belül intézményünk 2 oktatója vett részt angol nyelvi továbbképzésen Barcelonában 2025.04.28. és 05.02. között. A mobilitás célja az angol nyelvi ismeretek-, a nyelvtudás fejlesztése.
A támogatáson belül az alábbi programok valósultak meg:
English for Educators advance your career Level I
Szakmai beszámoló
Erasmus+ Miskolci Szakképzési Centrum akkreditáció – oktatói kurzusok
(2024-1-HU01-KA121-VET-000211394)
Kurzus neve: English for Educators advance your career Level I
Kurzus helyszíne: Barcelona, Spanyolország
Kurzus időpontja: 2025.04.28. – 2025.05.02.
Kurzusszervező: SHIPCON
Résztvevők: Feketéné Üveges Enikő, Tóth Krisztina
2025.04.28 - 05.02. között kolléganőmmel, Tóth Krisztinával lehetőségünk nyílt a Miskolci Szakképzési Centrum akkreditációs pályázatán belül Erasmus+ szakmai mobilitásra utazni. Külföldi továbbképzésen vettünk részt, ahol a kurzusszervező cég a ShipCon volt, a kurzus helyszíne pedig Barcelona.
A csoportunkban 17-en voltunk, Európa sok országából: Lettország, Finnország, Szlovákia, Lengyelország, Bulgária, illetve Magyarországról más városból is volt résztvevő. Középiskolai tanárokból, illetve egyetemi oktatókból állt össze a csoport, ezért már az első perctől otthonosan mozogtunk egymás társaságában.
Az oktatónk Miranda D’ Arcy Francis tanárnő Londonból származik, immáron 7 éve él Barcelonában, és a ShipCon angol nyelvi kurzusainak az oktatója. Nagyon jól felkészült, precíz, de ugyanakkor rugalmas oktatót ismerhettünk meg személyében.
A mobilitás célja az angol nyelvi ismeretek-, a nyelvtudás fejlesztése. Nagyon sokféle típusú feladatokon keresztül folyt a nyelvi készségeink fejlesztése:
Kiejtés és hangsúlyozás gyakorlása, bevezetés az alapvető nyelvtanba, szókincsbővítés, beszédkészség fejlesztése csoportos és páros beszéd gyakorlása közben. Hallási készségek fejlesztése dalok és videók segítségével. Kétnyelvű fejlesztés, szövegértés fejlesztése, alapszövegek fő gondolatainak megértése konkrét és elvont témákban. Olvasási készségek fejlesztése tankönyvek és történetmesélés segítségével. IKT használata a nyelvoktatásban: különböző módszerek és források megismerése. Angol nyelv használata formális környezetben. A testbeszéd megismerése, felismerése különböző gyakorlatokon keresztül.
Sokféle munkaformában dolgoztunk: kaptunk egyéni feladatokat, majd ezeket közösen beszéltük meg, ellenőriztük le. Páros feladatokat is végeztünk, illetve csoportmunkában is dolgoztunk. A páros- és csoportmunka elősegítette a kooperációs készségünk fejlődését is. Digitális, interaktív feladataink is voltak, ezek segítségével nemcsak a nyelvi kompetenciánk fejlődött, hanem a digitális kompetenciánk is.
A tanulást nagyon élveztük, sokat fejlődött az idegen nyelvi kompetenciánk. Szókincsünk bővült, a nyelvtani ismereteink is fejlődtek. Önbizalmunk is megnőtt ezáltal, most már magabiztosabban, határozottabban kommunikálunk angolul.
A közös együttműködés elősegítése céljából kulturális programon is részt vettünk csoporttársainkkal, ami szintén maradandó élményt nyújtott, hisz megismertük más európai ország kultúráját.
Mivel sok országból képviselőiből állt össze a csoport, a nemzetközi csapatnak köszönhetően megismerkedtünk más kultúrákkal, szokásokkal, életmóddal, és az ottani oktatási rendszerrel is. A más kultúrákkal szemben nyitottabbá, befogadóbbá váltunk és az Európai Unió értékeit közelebbről is megismerhettük.
Az Erasmus+ kurzus motiválóan hatott minden résztvevőre és örök, maradandó élményt nyújtott. A Life Long Learning jegyében szeretnénk további Erasmus+ kurzuson részt venni a jövőben.
GALÉRIA
Miskolci Szakképzési Centrum Erasmus+ 2024-1-HU01-KA121-VET-000211394 számú akkreditációs pályázata


